Keşşaf Tefsiri'nde belagat uygulamaları
The applications of rhetoric in Qur'anic exegesis al-Kashshaaf
- Tez No: 326943
- Danışmanlar: PROF. DR. MUSA BİLGİZ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Dilbilim, Din, Linguistics, Religion
- Anahtar Kelimeler: Kur'ân, el-Keşşâf, ez-Zamahşeri, Belâgat, Belâgat Uygulamaları, Qur'an, al-Kashshaaf, al-Zamakhshari, Rhetoric, Applications of Rhetoric
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 281
Özet
Mahmûd b. `Umar ez-Zamahşeri'nin (467-538/1075-1144), el-Keşşâf an Hakâik-i Gavâmidi't-Tenzîli ve Uyûni'l-Ekâvîli fî Vucûhi't-Te'vîl adlı tefsiri, bazı haklı eleştirilere rağmen temel tefsir kaynaklarından biridir.Kur'ân-ı Kerîm anlam-lafız dizimi, birimler arası sağlam doku, üst ve derin düzeyler itibarıyla diğer metinlerden kolayca ayırt edilen dilsel özelliklere sahiptir. Geleneğimizde meânî, beyân ve bedî' bilim-sanat kollarının oluşturduğu belâgat, özellikle Kur'ân'ın doğru ve olabildiğince kapsamlı anlaşılmasını amaçlar.ez-Zemahşerî el-Keşşâf tefsîrinde nazariyeler ve uygulamalar yoluyla Kur'ân belâgatını ana hatlarıyla okuyucuya kavratmaya çalışır.Bu araştırma, ilâhî vahyi yanlışsız, daha yoğun ve etkin anlamak için el-Keşşâf'ta izlenen belâgat uygulamalarındaki yöntemleri tespit etmeyi amaçlamaktadır. Ayrıca elde edilen verilerin günümüz Türkçesine sağlıklı bir şekilde aktarılması hedeflenmiştir.
Özet (Çeviri)
Mahmud ibn Umar al-Zamakhshari's work al-Kashshaaf 'an Haqa'iq at-Tanzil is, though controversial in some justified respects, among the main sources of basic interpretation of Qur'an.Qur'an has some unique linguistic features in meaning-wording syntagm, strong inter units texture, deep and high level of composition which make it easy to distinguish it from other sources.In our tradition, semantics, exposition and aesthetic fields of knowledge and art combine to form rhetoric and here the aim is to help one to understand Qur?an in a healty and comprehensive way.ez-Zamakhshari, in his above mentioned work al-Kashshaaf tries to help reader understand Qur'anic rhetoric through theories and practice.İn this research the aim has been to identify the methods used in al-Kashshaaf in order to help the Holy Revalation be better undestood.