Kâzî Beyzâvî tefsîrinde belâgat ilmi ve uygulanışı
The science of rhetoric and its application in the Kâzî Beyzâvî's tafsir
- Tez No: 370890
- Danışmanlar: PROF. DR. NASRULLAH HACIMÜFTÜOĞLU
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Beyzâvî, Kur'ân, Envâru't-Tenzîl, tefsîr, belâgat, Beyzâvî, Quran, Envâru't-Tenzîl, tafsir, rhetoric
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 369
Özet
Bu çalışmanın amacı, ünlü müfessir Kâzî Beyzâvî'nin Envâru't-Tenzîl ve Esrâru't-Te'vîl adlı tefsîrini, belâgat uygulamaları açısından incelemektir. Bu maksatla öncelikle Beyzâvî'nin hayatı, ilmi şahsiyeti ve tefsîri hakkında özet bilgi verilmiş, genel mânada belâgat ilmi tanıtılmış, belâgat-Kur'ân ilişkisine temas edilmiştir. Daha sonra, Beyzâvî'nin belâgat konuları ve edebî sanatlar için örnek gösterilen Kur'ân âyetlerini nasıl yorumladığı araştırılmış, bu âyetlerden çıkardığı edebî nükteler belirlenmiş, lafızların mâna üzerindeki etkisine dair keşfettiği belâğî sırlar tespit edilmiştir. Müfessirin belâgat uygulamaları, klasik kaynaklar dikkate alınarak, belâgat ilmini oluşturan“Meânî”,“Beyân”ve“Bedî'”dallarına göre tasnif edilmiş, her konu ile ilgili örnek âyetler Beyzâvi tefsîrinde geçtiği şekliyle sunulmuştur. Ayrıca Beyzâvî'nin Envâru't-Tenzîl'i, Zemahşerî'nin Keşşâf'ı ile yer yer mukayese edilmiş ve bu tefsîrin, Keşşâf'ın bir kopyası olmadığı, bilakis birçok âyetin tefsîrinde, Keşşâf'ta bulunmayan orijinal belâğî yorumların Envâru't-Tenzîl'de yer aldığı örneklerle izah edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to examine the“Envâru't-Tenzîl and Esrâru't-Te'vîl”of renowed commentator Kâzî Beyzâvî in terms of rhetorical implemantations. In line with this purpose, initially a short information abaout the life of Beyzâvî, his scholarship and his tafsir was given, the science of rhetoric was introduced in general terms and relation between rhetoric and Quran was mentioned. Later on, how Kâzî interprets the verses which is exemplified for the subjects of rhetoric and literary arts was investigated. Further, the literary wits which he decluded from these verses were identified, the rhetorical secrets which he discovered about the effects of words on meaning were detected. Then, in consideration of classical sources the commentator's rhetorical implementations were classified by“MeânBeyân”and“Bedî”disciplines which constitute rhetoric. In addition this, examples about every topics were introduced as they were in Beyzâvî's Tafsir. Moreover, there was a comparision with Envâru't-Tenzîl of Beyzâvî and Keşşâf of Zemahşerî in places. Thus, it was explained with examples that Envâru't-Tenzîl was not a copy of Keşşâf but there were a lot of original interpretations about many verses in Envar which did not exist in Keşşâf.