Hadisler ışığında sıdk kavramı
Concept of truth in the light of hadith
  1. Tez No: 326960
  2. Yazar: YUSUF GENÇTÜRK
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ARİF ULU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Hadis, Kur'ân, Sıdk, Doğruluk, Hadith, Qur'an, Truthfulness, Accuracy
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 134
Özet
Arapçada sıdk kavramının çeşitli manaları vardır. Hz. Peygamberin hadislerinde de sıkça kullanılan sıdk kavramının hangi anlamlarda kullanıldığı tespit edilmeye çalışıldı. Böylece sıdk ifadesinin geçtiği hadislerin doğru anlatılması ve doğru anlaşılması sağlanmaya çalışıldı. Araştırmamızın ilk bölümünde; sıdk kavramının cahiliye dönemindeki, ilk dönem lügatlerindeki ve modern lügatlerdeki manalarını tespit etmeye çalıştık. Ayrıca ?sa-de-ka? kökünden türeyen ve sıdk kavramının manası ile ilgili kavramlar incelendi. Bunun yanında sıdk kavramının Kuran-ı kerimdeki kullanılışına da değinildi. İkinci bölümde şahsın niyetindeki doğruluk ile ilgili hadisler araştırılıp Hz. Peygamberin şahsın niyetinin doğruluğuna verdiği değer ortaya çıkarılmaya çalışıldı. Üçüncü bölümde konuşmada sıdk konusu ele alınarak Hz. Peygamberin doğru söz söylemeye verdiği değer açıklanmaya çalışıldı. Dördüncü ve son bölümde ise; ferdi ve sosyal hayatta sıdk konusunu araştırarak ticarette, borç alıp-vermede ve emanet konusundaki Hz. Peygamberin doğruluk anlayışını hadisler ışığında incelemeye çalıştık.
Özet (Çeviri)
Truthfulness has different meanings in Arabic. We tried to put forth the meaning of truthfulness used in traditions by Prophet Mohammed or whether it is used in different meanings or not. Thus, Exploining of hadiths containing the word truthfulness and understanding those hadiths in a correct way is ıntended. İn the firrt section. İt is tried to identfy the meanings of truthfulness in dictionaries the period of ignorance, in the first period and in modern dictionaries. Also, conceptions deriving from the root called ?sa-de-ga? and related to the meaning of truthfulness were analysed. İn addition, the use of the word ?truthfulness? in Kur?an-ı Kerim was mentioned. İn the second part prophet Mohammed?s giving value to one?s intention?s accuracy was tried to be exposed by searching hadiths about one?s ıntantion?s accuracy. İn the thind part, Prophet Mohammed?s giving valve to telling the truth was trred to be explained by handling the subjec of truthfulness in specch. İn the fort and the lost part by searching truthfulness in transactions, we tried to a analyse Prophet Mohammed?s understanding of the accuracy in terms of trade, borrowing-lending and trust in the light of hadiths.