Düzlem dışı perde duvarla güçlendirilmiş deprem davranışı yetersiz betonarme çerçevelerin davranışına pencere boşluklarının etkisi
Window opening effects in strengthening of rc frames with inadequate earthquake performance by using external rc shear wall
  1. Tez No: 326997
  2. Yazar: FATİH BAHADIR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HASAN HÜSNÜ KORKMAZ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Betonarme çerçeve, Düzlem dışı betonarme perde duvar, Tersinirtekrarlanır yatay yükleme, Güçlendirme, Pencere boşluğu, RC frames, Reverse-cyclic lateral loading, External Shear Wall, Strengthening, Window opening
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 318
Özet
Türkiye, dünyanın en aktif deprem kuşaklarından biri üzerindedir. Son yüzyılda birkaç yıkıcı deprem sonucunda yüksek can kaybı meydana gelmiştir. Bu da gösteriyor ki, deprem performansı düşük konutların hızlı, ekonomik, uygulanabilir ve etkili güçlendirme metotları ile iyileştirilmesi gerekmektedir.Bu çalışmada, Türkiye?deki binalarda sıklıkla gözlenen kusurlara sahip 1/3 geometrik ölçekli, iki katlı ve tek açıklıklı 6 adet betonarme çerçeve, deprem yükü benzeştirilmiş tersinir-tekrarlanır yatay yükler ve sabit düşey yükler altında test edilmiştir. İlk numune güçlendirme uygulaması yapılmamış referans numunesidir. Diğer numuneler ise pencere boşluksuz düzlem dışı tam betonarme perde duvarla ve pencere boşluğuna sahip düzlem dışı betonarme perde duvarlarla güçlendirilmiştir. Bu çalışmada kullanılan parametreler, pencere boşluğunun boyutu ve konumudur. Güçlendirme uygulaması yapılan numunelerin kolonları betonarme manto ile sarılmıştır. Test edilen bu deney elemanlarına ait histeresis eğrileri, zarf eğrileri, rijitlik, süneklik ve tüketilen enerji grafikleri verilmiş, bu deney elemanları arasındaki farklar incelenerek yorumlanmıştır. Son bölümde ise elde edilen deneysel sonuçlar irdelenerek değerlendirilmiş ve önerilerde bulunulmuştur.Test sonuçları gösteriyor ki düzlem dışı dıştan perde duvarlar betonarme çerçevenin yatay yük taşıma kapasitesini, rijitliğini ve enerji tüketimini önemli oranlarda arttırdığını göstermiştir.
Özet (Çeviri)
Turkey lies over one of the most active seismic zones in the world. Several destructive earthquakes resulted in high dead losses in the last century. This shows that the residental buildings with poor earthquake resistance must be rehabilitated with rapid, economical, feasible, functional and effective strengthening methods. In this study, six reinforced concrete frames were produced two storey and one bay in 1/3 geometric scales which contained the deficiencies commonly observed problems in residential buildings in Turkey were tested under reverse-cyclic lateral loading as well as constant vertical loading until failure. First specimen was the reference specimen and didn't contain any strengthening. The other specimens were strengthened with external RC shear walls with or without openings. The size and position of the openings are parameter in the study. Columns of the frames also jacketed with reinforced concrete. The hysteresis curves, envelope curves, relative displacement curves, energy absorption curves and rigidity curves were presented and compared within the thesis. In the conclusion, the capacity increase of the frame was discussed and several recommendations were presented. Test results showed that external shear walls significantly improved the lateral load carrying capacity, stiffness and energy dissipation capacity of the bare frame.