Betonarme dolgu duvarla güçlendirilmiş deprem davranışı yetersiz betonarme çerçevelerin davranışına pencere boşluklarının etkisi
Window opening effects in strengthening of rc frames with inadequate earthquake performance by using rc shear wall
- Tez No: 326998
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET KAMANLI
- Tez Türü: Doktora
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Deprem davranışı, B/A çerçeve, güçlendirme, pencere boşluklu B/A dolgu duvarlar, tersinir-tekrarlanır yatay yükleme, Seismic behavior, RC frame, strengthening, RC shear walls with windows openings, reversed cyclic lateral loadin
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 245
Özet
Son yıllarda meydana gelen depremler önemli can kayıplarına ve ciddi yapısal hasarların oluşmasına neden olmuştur. Türkiye?de binlerce betonarme yapı çeşitli eksiklikleri nedeni ile ağır hasar görmüş veya tamamen yıkılmıştır. Yerinde dökme betonarme dolgu duvar ile betonarme çerçevelerin güçlendirilmesi pratikte sıkça kullanılan bir metottur. Son yaşanan depremlerden sonra birçok yapının onarımında bu yöntem kullanılmıştır. Bu deneysel çalışmada, 6 adet, tek açıklıklı, iki katlı, 1/3 ölçekli sünek olmayan betonarme çerçeve üretilmiş ve pencere boşluklu veya boşluksuz dolgu duvar ile güçlendirilerek davranışları araştırılmıştır. Bu deney numuneleri depremi benzeştiren tersinir-tekrarlanır yükler altında test edilmiştir. Deney numuneleri Türkiye?deki betonarme yapılarda çoğunlukla gözlemlenen eksiklikleri yansıtacak şekilde üretilmiştir. İlk deney numunesi güçlendirme uygulaması yapılmamış referans numunedir. Diğer numuneler ise farklı pencere boşluk oranlarına ve konumuna sahip betonarme dolgu duvarlı numunelerdir. Yapılan deneylerin sonuçları betonarme dolgu duvarların, dayanım, rijitlik, enerji tüketme ve süneklik üzerindeki etkilerini ortaya koyacak şekilde değerlendirilmiştir. Deney sonuçları, betonarmedolgu duvarlı numunelerin, boş çerçeveli numuneden daha fazla yatay yük dayanımına ve rijitliğe sahip olduğunu göstermiştir.
Özet (Çeviri)
In the recent years, big major earthquakes caused significant casualties and extensive structural failures. Thousands of reinforced concrete buildings were severely damaged or collapsed in Turkey due to various deficiencies. Strengthening of reinforced concrete frames by cast-in-place reinforced concrete infills is commonly used in practice. Many structures were also repaired using this technique after the recent earthquakes. In this experimental research, six, one-bay/two-story, 1/3-scaled nonductile,undamaged reinforced concrete frames were constructed and tested to investigate the behavior of frames strengthened by introducing infills with or without openings. The test specimens were subjected to reversed cyclic loading simulating the seismic action. The specimens were constructed with the most commonly observed deficiencies in residential reinforced concrete buildings in Turkey. The first specimen was the reference specimen and contained no strengthening. The other specimens were infilled with reinforced concrete panels with openings having different ratios and configurations. Experimental results were evaluated to understand the effect of reinforced concrete infill wall on strength, stiffness, energy dissipation and ductility. Test results indicated that infilled RC frames displayed significantly higher lateral strength and stiffness than the nonductile reference specimen considerably.