ESR spin etiketleme tekniği ile sağlıklı ve enfeksiyonlu kan ve sütlerin incelenmesi
Investigation of healthy and infection blood and milks by ESR spin-labeling technique
- Tez No: 327025
- Danışmanlar: ÖĞR. GÖR. ÜLKÜ SAYIN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
- Anahtar Kelimeler: ESR spin etiketleme tekniği, brucellozis, mastitis, TEMPO spin etiketi, ESR spin labeling technique, brucellosis, mastitis, TEMPO spin label
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 101
Özet
Bu çalışmada, Mastitisli ve sağlıklı süt örneklerinin liyofilize edilmiş tozları ve liyofilize olmamış sıvı halleri ile Brucellozisli ve sağlıklı kan serum örnekleri TEMPO kararlı nitroksit radikali kullanılarak 123-243K sıcaklık aralığında ESR spin etiketleme tekniği ile incelenmiştir. Çalışılan örneklerde, farklı sıcaklıklarda TEMPO spin etiketlerinin dönme ilgi zamanları, , spektroskopik yarılma çarpanının dik ve paralel bileşenleri, , orta pikin çizgi genişliği, , aşırı ince yapı sabitinin dik ve paralel bileşenleri, hesaplanmıştır. Kan ve sütler için hastalıklı ve sağlıklı örneklerin spektrumlarından hesaplanan ESR parametreleri kıyaslanarak TEMPO spin etiketinin ?Brucellozis? hastalığı için ayırt edici bir davranış sergilediği fakat ?Mastitis? hastalığı için bu ayırt ediciliğin olmadığı tespit edilmiştir. Ayrıca ESR spin etiketleme çalışmaları için süt örneklerinin liyofilize edilmesine gerek olmadığı anlaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, lyophilized powders and not lyophilized liquid states of Mastitis infected and healthy milk samples and also Brucellozised and healthy blood serum samples were examined usingTEMPO stable nitroxide radical between the temperature range of 123-243K with ESR spin labelingtechnique. In studied examples, rotation corelation times, ?, of TEMPO spin labels at different temperatures, perpendicular and parallel components of spectroscopic splitting factor, line width of mid-peak, , perpendicular and parallel components of hyperfine coupling constant, , were calculated. By comparing ESR parameters measured from spectra of healthy and infected blood and milksamples, it was determined that TEMPO spin label is exhibited a different behavior for ?Brucellozis? infected samples, but did not show any difference ?Mastitis? disease. Also it was understood that there was no need to lyophilize the milk samples for ESR spin labeling studies.