İlköğretim okullarındaki çevre duyarlılığının saptanması: Adana kenti örneği
Determination environmental awareness in elemantary schools:the case of the city of Adana
- Tez No: 327116
- Danışmanlar: DOÇ. DR. CENGİZ USLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Peyzaj Mimarlığı, Landscape Architecture
- Anahtar Kelimeler: Çevre bilinci, çevresel duyarlılık, çevresel tutum, Adana, environmental awareness, environmental sensitivity, environmental attitudes, Adana
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Peyzaj Mimarlığı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 156
Özet
Ülkemizde son yıllarda hızla artan çevre sorunları ciddi problemler yaratmaya başlamış ve tüm canlı yaşamı için tehlikeli olmaya başlamıştır. Çevrenin korunması için uygulanacak çalışmaların kişilerin çevre duyarlılığının artması ile mümkündür. Araştırmada; Adana kentindeki merkez ilçelerinden, Çukurova, Sarıçam, Seyhan ve Yüreğir İlçelerinin ilköğretim okullarında öğrenim gören öğrencilerin ve personelin çevre duyarlılığının saptanması amaçlanmıştır. Öğrenci ve personelin çevre duyarlılığı, çevre sorunlarına ilişkin görüşlerin ve tutumların araştırıldığı standart formlarda iki ayrı anket ile gerçekleştirilmiştir. Anket uygulaması Mart-Mayıs 2012 tarihleri arasında araştırma alanıkapsamındaki ilçelerin her birinde, belirlenen 10 ilköğretim okulundaki 5., 6., 7., ve 8. sınıflarda öğrenim gören 20 öğrenci ve 4 personele raslantısal olarak kişisel görüşme yöntemi uygulanmıştır. Adana kenti ölçeğinde toplamda 40 ilköğretim okulunda 800 öğrenci ve 160 personele anket çalışması yapılmıştır. Araştırmanın sonucunda Adana Kenti merkez ilçelerindeki ilköğretim okullarındaki öğrencilerin ve personelin puanı 66,40 olarak çevresel duyarlılığıolarak belirlenmiştir. Cinsiyet, yaş, gelir durumu ve ilköğretim okulları arasında çevre duyarlılığı düzeyinde önemli bir farkın olmadığı belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
The rapidly growing environmental problems in recent years have started to lead to serious problems and have become dangerous for all living things. The protection of the environment as well as the attempts to be applied to protect the environment is only possible through an increase in environmental awareness. Throughout this research, the environmental awareness of the students studying and the staff working in the primary schools in the central districts of the city of Adana; Çukurova, Sarıçam, Seyhan and Yüreğir was aimed to be investigated. Two separate standard surveys were carried out in terms of investigating the student and the staff?s views and attitudes concerning environmental awareness and environmental problems. The survey was applied randomly through private interviews to 20 students studying in 5th, 6th, 7th, and 8th grades and 4 staff in the previously determined 10 primary schools in each of the districts within the research study from March to May in 2012. The survey was conducted on 800 students and 160 staff in a total of 40 schools throughout the city of Adana. According to the result of the study the environmental awareness point of the students and the staff in the primary schools in central towns of Adana city was found to be 66,40. No significant difference was found between primary schools, gender, age and economic income in terms of environmental awareness level.