Kurşun ve kurşun-çinko karışımının farklı derişimlerinin etkisine bırakılan Oreochromis niloticus'da kurşunun dokularda birikimi ve Na+, K+-ATP az aktivitesine etkisi
Effects of lead on Na+, K+-ATP ase activity and accumulation of lead in tissues of Oreochromis niloticus exposed to different concentrations of lead and lead-zinc mixture
- Tez No: 327132
- Danışmanlar: PROF. DR. FERİT KARGIN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: Kurşun, Çinko, Birikim, Na+, K+-ATPaz, Oreochromis niloticus, Lead, Zinc, Accumulation, Na+, K+-ATP ase, Oreochromis niloticus
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 72
Özet
Bu araştırmada kurşun ve kurşun+çinko karışımlarına bırakılan Oreochromis niloticus'da kurşunun karaciğer, böbrek, solungaç ve kas dokularında birikimi ile Na+, K+-ATP az enzim aktivitesi üzerine etkisi incelenmiştir. Balıklar 7, 14 ve 21 gün sürelerle 0.1 mg/L Pb, 0.1 mg/L Pb+0.5 mg/L Zn, 0.5 mg/L Pb, 0.5 mg/L Pb+2.5 mg/L Zn 1.0 mg/L Pb, 1.0 mg/L Pb+5.0 mg/L Zn ortam derişimlerinin etkisine bırakılarak dokularında kurşun birikimi ile Na+, K+-ATP az enzim aktivitesine etkisi belirlenmiştir.Bu çalışmada dokularda kurşun birikimi ortamda kurşun derişiminin artışı ve etkide kalınan sürenin uzamasıyla artmıştır. Kurşun birikimi en fazla böbrek dokusunda bulunmuş, bunu solungaç, karaciğer ve kas dokusu izlemiştir. Denenen tüm şartlarda O. niloticus'un tüm dokularında kurşun birikimi çinkonun varlığında azalmıştır. Çalışılan tüm derişimlerde Zn O. niloticus'un böbrek, solungaç, karaciğer ve kas dokularında Pb birikimini önemli ölçüde azaltmıştır.O. niloticus'da Pb ve Pb+Zn karışımı dokularda Na+,K+-ATP az aktivitesinde değişikliğe neden olmuştur. Denenen tüm ortam derişimlerinde, kurşunun etkisinde Na+,K+-ATP az aktivitesi solungaç, böbrek ve kas dokusunda azalmış, karaciğerde ise artış göstermiştir. Pb+Zn karışımlarında Na+,K+-ATP az enzim aktivitesi tüm dokularda azaldığı, veya değişmediği belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, effects of lead on Na+, K+-ATP ase enzyme activity and accumulation in kidney, liver, gill and muscle of Oreochromis niloticus were investigated in both Pb and Pb+Zn mixtures. The fish were exposed to 0.1 mg/L Pb, 0.1 mg/L Pb+0.5 mg/L Zn, 0.5 mg/L Pb, 0.5 mg/L Pb+2.5 mg/L Zn and 1.0 mg/L Pb, 1.0 mg/L Pb+5.0 mg/L Zn mixtures for 7, 14 and 21 days to observe lead accumulation and Na+, K+-ATP ase enzyme activitiess in tissues.Lead accumulation increased with increasing concentrations of lead in the medium and with increasing periods of exposure tissues studied. Highest accumulation occured in the kidney followed by gill, liver, and muscle.In all exposure period, accumulation of lead in whole tissues of O. niloticus decreased in the presence of zinc. In all mixed exposure concentrations, zinc significantly reduced the accumulation of lead in the kidney, gill, liver and muscle of O. niloticus.In tissues of O. niloticus, Na+,K+-ATP ase activities were altered by exposure Pb and Pb+Zn mixtures. In all the concentrations tested, lead caused a decrease in Na+,K+-ATP ase activity in the gill, kidney and muscle while it caused an increase in liver tissues. In Pb+Zn mixtures have been determined to decrease or to have no effect Na+,K+-ATP ase activity in all tissue of exposed fish.