Yeni aminometilfosfin ve metal komplekslerinin sentezi biyolojik etkinliklerinin incelenmesi
Synthesis of new water soluble aminomethylphosphine and their metal complexes and investigation of their biological activity
- Tez No: 327146
- Danışmanlar: PROF. DR. OSMAN SERİNDAĞ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Suda Çözünebilir Fosfin, Aminometilfosfin, Metal Kompleksleri, Water Soluble Phosphine, Aminomethylphosphines, Metal Complexes
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 126
Özet
Bu çalışmada suda çözünebilir aminometilfosfin ligandları,(N,N-bis-(dihidroksimetil-fosfinometil)-amino-metil,[(CH2OH)2PCH2)2NCH3))],N,N-bis-(dihidroksimetil-fosfinometil)amino-bütil,[(CH2OH)2PCH2)2NBu))]) uygun fosfin hidridlerin formaldehit varlığında etanol içerisinde inert azot atmosferinde formillenmesiyle sentezlenmiştir. Bu ligandların suda çözünebilir Pt(II), Pd(II), Co(II), Au(I) metal kompleksleri Schlenk metoduna göre sentezlenmiş, sentezlenen metal komplekslerin ve ligandların karakterizasyonu için termogravimetrik analiz, elementel analiz teknikleri ve kütle, FT-IR, NMR spektroskopisi (1H,13C,31P ) kullanılmıştır. Sentezlenen metal komplekslerin akciğer kanser hücreleri A549 üzerinde sitotoksik etkisi ve bazı bakteri türleri üzerinde antibakteriyel özellikleri incelenmiştir. Uygulanan derişimlerde [PdCl2(CH2OH)2PCH2)2NCH3)] kompleksinin stotoksik etki gösterdiği. Au(I) (10) metal kompleksinin de diğer metal komplekslerine göre daha yüksek antibakteriyel etki gösterdiği saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study the water soluble aminomethylphosphine ligands(N,Nbis(hydroxymethylphosphinomethyl)aminomethyl,(CH2OH)2PCH2)2NCH3)), N,Nbis(hydroxymethylphosphinomethyl)amino-butyl,(CH2OH)2(PCH2)2NBu)) were synthesized by the formylation appropriate phosphine hydrides in the presence of formaldehyde in ethanol under nitrogen atmosphere using the Schlenk method. The water soluble Pt(II), Pd(II), Co(II), Au(I) metal complexes of the aminomethylphosphine ligands have been synthesized . All the metal complexes and the ligands have been characterized by, FT-IR, NMR (1H,13C,31P) spectroscopic and elemental analysis techniques. These complexes were tested as cytotoxic agents against human epithelial adenocarcinoma cell line A549 and antimicrobial activity were studied on some bacteries. [PdCl2(CH2OH)2PCH2)2NCH3)] complex has been shown cytotoxic effect for the applied concentration. The Au(I) metal complex has shown the best antimicrobial activity in comparison with the other metal complexes