Farklı sıcaklıkların bitki eksudatlarının ve bazı yeşil gübrelerin Akhardal'ın (Sinapis alba L.) tohum çimlenmesi ve gelişimi üzerine etkileri
The effect of different temperature and root exudate and some green manure on germination and growth stage of white mustard (Sinapis alba L.)
  1. Tez No: 327199
  2. Yazar: ÖZLEM GÜL DİŞLİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. YILDIZ NEMLİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Sinapis alba L, çimlenme, yeşil gübre, eksudat, fenoloji, Sinapis alba L, germination, organic amendment, exudate, phenology
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bitki Koruma Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 137
Özet
Bu çalışmada öncelikle belirli sıcaklık değerlerinin (5, 10, 15, 20, 25, 30 ve 35oC) Sinapis alba L. Bornova ve Türkmenköy populasyonlarında tohum çimlenmesine olan etkileri araştırılmıştır. İkinci aşamada ise, bu populasyonların fenolojileri elek ev koşullarında izlenmiştir.Her iki populasyonda da 5-30oC arasında belli oranlarda çimlenmeler gerçekleşmiş, 35oC'de ise çimlenme olmamıştır. S. alba (Bornova) tohumlarında en yüksek çimlenme oranı (%62- 79) 15oC ile 30oC dereceler arasında gerçekleşmiştir. S. alba Türkmenköy populasyonu tohumlarında ise en yüksek çimlenme oranı (%74- 89), 5, 10 ve 15oC' de gerçekleşmiştir. Her iki populasyonda da 5oC' de çimlenme geç (7. gün), 10, 15, 20, 25 ve 30 oC sıcaklıklarda erken (2. gün) başlamıştır. Ayrıca sera denemelerinde bu iki populasyonda bitki fenolojisi incelenmiştir. İki populasyonun çiçeklenme dönemi arasında 5 haftalık zaman farkı oluşmuş, Türkmenköy populasyonu daha erken çiçeklenmeye ulaşmıştır. Gerek bitki fenolojisindeki, gerekse optimum çimlenme sıcaklığı arasındaki farklar bu iki populasyonun ekotip olduğunu düşündürmektedir.Farklı bitki eksudatlarının (arpa, buğday, çavdar, yulaf, fiğ, kanola, lahana, ayçiçeği) S. alba' nın Bornova ve Türkmenköy populasyonlarında tohum çimlenmesine etkisi araştırılmıştır. Lahana ve kanola kök eksudatlarında S. alba tohumlarının çimlenme yüzdeleri daima kontrolün altında çıkmıştır.Yeşil gübre denemelerinde farklı yeşil gübrelerin S. alba (Bornova, Türkmenköy) bitki fenolojisine, yaş ve kuru ağırlığına, klorofil içeriğine ve ortalama bitki boyuna etkileri araştırılmıştır.
Özet (Çeviri)
The effect of different temperatures (5, 10, 15, 20, 25, 30, 35°C) on the seed germination of two different populations (Bornova, Türkmenköy) of Sinapis alba L. was investigated. Growth stages of the populations were observed also in a screen house.Seed germination was occurred in different rates in temperatures between 5 and 30°C in both populations but no germination at 35°C. The maximum germination rates, 62- 79 %, were at 15-30°C in Bornova population while they were at 5-15°C in Türkmenköy population with germination rates 74- 89 %. Germination started later at 5°C which was the seventh day than at the other temperatures (10, 15, 20, 25, 30°C) which started in the second day in both populations.Also, the phenological characteristics of two populations were observed in a screen house experiment. There was 5 weeks difference at blooming time between populations, which Türkmenköy population had earlier blooming. Differences between temperatures giving maximum germination and blooming times suggest that these two S. alba populations, Bornova and Türkmenköy, are probably ecotypes.The effect of different plant exudates (barley, wheat, rye, oat, vetch, canola, cabbage, sun flower) on seed germination of S. alba was investigated in two populations. S. alba seeds germinated less in cabbage and canola root exudates comparing to no-extract-check with distilled water.In the organic amendment experiment, the effect of different organic amendments on the phenology, fresh weight, dry weight, plant height and chlorophyll content of S. alba was investigated.