Farklı sıcaklıkların, bazı yeşil gübrelerin ve bitki eksudatlarının küskütün (Cuscuta campestris (L.) Yunck.; C. approximata Bab.) çimlenmesi üzerine etkileri
The effects of different temparatures, some green manures and plant exudates on germination of dodder (Cuscuta campestris (L.) Yunck.; C. approximata Bab.)
- Tez No: 301879
- Danışmanlar: PROF. DR. YILDIZ NEMLİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Cuscuta campestris, Cuscuta approximata, çimlenme sıcaklığı, yeşil gübre, eksudat, Cuscuta campestris, Cuscuta approximata, germination temperature, green manure, exudate
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bitki Koruma Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 92
Özet
Bu çalışmada öncelikle belirli sıcaklık değerlerinin (5, 10, 15, 20, 25, 30 ve 35oC) Cuscuta campestris (L.) Yunck. ve C. approximata Bab. tohum çimlenmesine olan etkileri araştırılmıştır. İkinci aşama ise, bazı bitki kök eksudatların ve bazı yeşil gübrelerin bu iki türün tohum çimlenmesine etkilerini içermektedir.C. campestris tohumlarında 5 ve 10oC'lerde, C. approximata'da ise 5 ve 35oC'de çimlenme olmamıştır. En yüksek çimlenme C. campestris için 20-35oC arasında görülürken, C. approximata için 15-25oC arasında olmuştur. C. campestris 35oC'de C. approximata ise 10 ve 30oC'lerde geç çimlenme göstermişlerdir.Eksudat denemelerinde ise en yüksek çimlenme oranı C. campestris için hıyar (%72-79) ve tütün (%77) eksudatlarında olmuş, en düşük çimlenmeler ise domates (%11,5-14) ve börülce (%11-14) eksudatlarında görülmüştür. C. approximata'da ise eksudatlar arasında dikkat çekici farklar ortaya çıkmamış, bununla birlikte en yüksek çimlenme oranı domates (%30-40,5) ve biberde (%33,5-38,5), en düşük çimlenme ise fasulye (%29-32,5) ve börülcede (%23-31) görülmüştür.Yeşil gübre denemelerinde her iki türde de en yüksek çimlenme oranı arpada, en düşük çimlenme ise fiğde görülmüştür. Arpada çimlenme yüzdeleri C. campestris için %65,25 C. approximata'da ise %94,25 olarak belirlenmiştir. Düşük çimlenme gösteren fiğde ise C. campestris'te çimlenme oranı % 46,25, C. approximata ise % 43,5 olarak saptanmıştır. Turpta çimlenme oranı kontrole yakın çıkmış, C. campestris (%50,5), C. approximata (%63), tohum çimlenmesine karşı herhangi bir etkisi olmadığı görülmüştür.
Özet (Çeviri)
Primarily investigations of this study were concentrated on the effects of certain temperatures (5, 10, 15, 20, 25, 30 and 35oC) on seed germination of Cuscuta campestris (L.) Yunck. and C. approximata Bab.. Thereafter, experiments were made on the effects of some plant root exudates and green manures on seed germination of these two species.There was no germination in C. campestris seeds at 5 and 10oC, and in C. approximata seeds at 5 and 35oC. While in the case of C. campestris the highest germination was observed at 20-35oC, C. approximata seeds germinated best at 15-25oC. The germination was delayed in C. campestris at 35oC, and in C. approximata at 10 and 30oC.In the exudate experiments on the other hand, the highest germination for C. campestris seeds was achieved with cucumber (72-79%) and tobacco (77%), and the lowest with tomato (11.5 to 14%) and cowpea (% 11-14) exudates. There were no remarkable differences among the exudates in germination of C. approximata. However, C. approximata seeds germinated best with tomato (30 to 40.5%) and pepper (33.5 to 38.5%) exudates, while, they germinated worst with bean (29-32.5%) and kidney bean (23-31%) exudates.In the green manure experiments, both dodder species had the highest germination rate in barley, and the lowest in vetch. The germination rates of C. campestris and C. approximata seeds in barley were 65.25 and 94.25%, respectively, while in the case of vetch, C. campestris and C. approximate seeds germinated 46.25 and 43.5%, respectively. The germination rates of C. campestris (50.5%) and C. approximata (63%) in radish were close to the control, denoting that radish as green manure was ineffective in germination of both dodder species.