Bazı Amerikan asma anaçlarının köklenme ve kallus oluşturmalarında elektrik uygulamalarının etkileri üzerine araştırma
Research on the effects of electric applications on rooting and callus formation of some American rootstocks
- Tez No: 327201
- Danışmanlar: PROF. DR. AHMET ALTINDİŞLİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Doğru akım, amerikan asma anacı, ramsey, köklenme, Direct electric current, american rootstock, ramsey, rooting
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bahçe Bitkileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 98
Özet
Türkiye bağcılık kültürünün anavatanı ve gen merkezi olmasına rağmen birtakım nedenlerden dolayı potansiyelinin çok altında bir verim ve kaliteye sahiptir. Bu nedenlerden bir tanesi de yeni bağ tesisi için yeterli ve nitelikli fidanın temin edilememesidir. Bazı zor köklenen anaçların üretilmesinde yaşanan sıkıntılar sonucu bu anaçların kullanılmasının gerektiği topraklara, fidan bulunamaması nedeniyle başka anaçlar dikilmekte, bu da ileride verim ve kalite kayıplarına yol açmaktadır. Çalışmada 41 B, Ramsey, 140 Ruggeri ve 1103 Paulsen Amerikan asma anaçları kullanılmış ve bu anaçlara 30, 60, 90 Voltluk doğru akımlar, 3, 6, 9 ve 12 saat sürelerle uygulanmıştır. Uygulamadan sonra çelikler 25 °C sıcaklıkta ve %85 bağıl nemdeki sera ortamına dikilmişler ve 6 hafta sonra kök dağılımı, kök sayısı, kök uzunluğu, sürgün uzunluğu, yaş kök ağırlığı ve kuru kök ağırlığı gibi kriterler açısından analiz edilmişlerdir. Ayrıca elektrik uygulamasından sonra bu anaçlar Sultani Çekirdeksiz üzüm çeşidine ait kalemlerle aşılanmış ve aşı yerinde oluşturdukları kallus oranları da incelenmiştir. Anaçların uygulanan farklı elektrik akımlarına ve sürelerine değişen tepkiler verdiği tespit edilmiştir. Genellikle, 41 B anacında, 30 V-6 saat uygulaması, Ramsey anacında, 30 V-9 saat uygulaması, 1103 Paulsen anacında 30 V uygulamaları ve 140 Ruggeri anacında ise 60 V ile 90 V uygulamalarının ön plana çıktığı görülmüştür. Bu çalışmada, elektrik uygulamasının başta köklenme olmak üzere fidan kriterlerine olan etkisi incelenmiş ve yöntemin fidancılıkta randıman ve kaliteyi arttırıcı alternatif bir teknik olabileceği sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
Although Turkey is homeland and the germplasm center of viticulture culture, it has lower yield and quality than its potential because of number of reasons. Inadequate grapevine seedlings for planting new vineyards and the problems in the production of some hard rooting rootstocks are some of these reasons. Thus, because of inadequate grapevine seedlings, other rootstocks are planted in the soil at which these rootstocks should be used. In this study, 41 B, Ramsey, Ruggeri 140 and Paulsen 1103 American rootstocks varieties were used and direct electric currents of 30, 60 and 90 volts were applied to that rootstocks for 3, 6, 9 and 12 hours. After electric treatments, the cuttings were planted in greenhouse at 25°C and 85% relative humidity and 6 weeks after, they were analyzed with regard to criteria such as root distribution, the number of roots, root length, shoot length, fresh and dry root weight. Also, after the electric treatments, these rootstocks were grafted with the scions of Sultani Çekirdeksiz grape variety and the callus formations of those rootstocks at the grafting point were determined. Rootstocks give varying reactions to different electric voltages and durations have been identified. Generally, 30 V-6 hour application for 41 B rootstock, 30 V-9 hour application for Ramsey rootstock, 30 V applications for Paulsen 1103 rootstock and 60 V& 90 V applications for Ruggeri 140 rootstock have been came into prominence. As a result of this study, the effects of electric treatment on grapevine seedlings criteria, especially rooting, were investigated and the electrical method in this study could be an alternative in the production of grapevine seedlings.