Organik domates yetiştiriciliğinde kök-ur nematodları (Meloidogyne spp.)'na karşı bazı organik ve mikrobiyal gübrelerin etkinliklerinin belirlenmesi
Efficacy of several organic and microbial fertilizers against root-knot nematodes (Meloidogyne spp.) in organic agriculture
  1. Tez No: 327210
  2. Yazar: AYDIN PEÇEN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. GALİP KAŞKAVALCI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Meloidogyne incognita, Meloidogyne javanica, Paecilomyces lilacinus, Quillaja saponaria, bitki ekstraktları, organik gübre, organik tarım, domates, Meloidogyne incognita, Meloidogyne javanica, Paecilomyces lilacinus, Quillaja saponaria, plant extracts, organic fertilizer, organic agriculture, tomato
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bitki Koruma Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 101
Özet
Bu çalışma, 2010?2011 yıllarında, İZMİR-Torbalı/Yeniköy-Kabacakır Mevkisindeki serada 12 karakter ve 4 tekerrürlü olarak tesadüf blokları deneme desenine göre yürütülmüştür. Çalışmanın ana materyalini deneme serasında doğal olarak bulunan değişik dönemdeki kök-ur nematodu (Meloidogyne incognita ve Meloidogyne javanica) bireyleri, Gökçe çeşidine ait domates bitkileri ile denemede kullanılan bazı organik ve mikrobiyal gübreler oluşturmuştur. Uygulama karakterleri; nematodlu kontrol (1), ilaçlı kontrol olarak Fenamiphos (Nemacur® EC 400) etkili maddeli nematisit (2), sarımsak ekstraktı (NemGuard®) (3), Paecilomyces lilacinus strain 251'in sporlarını içeren (Bioact® WG 400g) biyolojik savaş preparatı (4), susam yağı (Nemax®) (5), organik gübre (Agro-full Nemaflash®) (6), Quillaja saponaria bitkisinin ekstraktı (QLAgri® 35) (7), kekik ekstraktı (Bionem®) (8), Neem (Azadirachta indica) ekstraktı (NeemAzal®-T/S (9) ve bu ana uygulamalar ile birlikte Nemax® + QLAgri® 35 (10), Bioact® + QLAgri® 35 (11) ve Nemax® + Bioact® (12) kombine uygulamalarından oluşmuştur.Deneme sonucunda, yapılan tüm uygulamaların verim değeri, ur skala değeri ve topraktaki kök-ur nematodu (M. incognita ve M. javanica) 2. dönem larva sayıları üzerine etkileri değerlendirilmiştir. Yapılan değerlendirmeler sonucunda, Bioact® + QLAgri® (%37.83) ve Nemax® + QLAgri® (%36.87) uygulamalarının kök-ur nematodları (M. incognita ve M. javanica)'nın domates bitkilerinde oluşturduğu urlanmayı kontrole göre azalttığı tespit edilmiştir. Ayrıca, Agro-full Nemaflash® (%27.50), Nemax® + Bioact® (%21.19), Nemax® + QLAgri® (%17.34) ve Bioact® + QLAgri® (%16.46) uygulamalarının domateste verim değerini arttırdığı saptanmıştır. Sonuç olarak, organik domates yetiştiriciliğinde zararlı olan M. incognita ve M. javanica ile mücadelede susam yağı, Paecilomyces lilacinus biyolojik savaş preparatı ve Quillaja saponaria bitkisinin ekstraktı uygulamalarının birbirleri ile ikili kombinasyonlarının etkili bir yöntem olabileceğini söylemek mümkündür.
Özet (Çeviri)
This study was conducted during 2010-2011 in greenhouse conditions according to randomized block design with four replicates and ten characters in the İZMİR -Torbalı/Yeniköy-Kabacakır region greenhouses. The main material of the trial consisted of the individuals of root-knot nematode (Meloidogyne incognita and Meloidogyne javanica) at different age found in the greenhouse soil, tomato cultivar Gökçe and several organic and microbial fertilizers used in the trial. The treatments were consisted of the control (with nematodes) (1), chemical control using with the Fenamiphos (Nemacur® EC 400) (2), garlic extracts (NemGuard®) (3), biological control preparations containing the spores of Paecilomyces lilacinus strain 251(Bioact® WG 400g) (4), sesame oil (Nemax®) (5), organic fertilizer (Agro-full Nemaflash®) (6), the extracts of Quillaja saponaria as nematicide (QLAgri® 35) (7), thymus extracts (Bionem®) (8), Neem oil (Azadirachta indica) extracts (NeemAzal®-T/S) (9) and combined of some of these materials such as (Nemax®+QLAgri®) (10), (Bioact®+QLAgri®) (11), (Nemax®+Bioact®) (12).Yield, galling index scale and population densities of the second stage juvenile of M. incognita and M. javanica were determined to evaluate the effects of the treatments. The use of Bioact®+QLAgri® (%37.83) and Nemax®+QLAgri® (%36.87) reduced the root galling caused by M. incognita and M. javanica compared to the control plants. In terms of tomato yield, the use of Agro-full Nemaflash® (%27.50), Nemax®+Bioact® (%21.19), Nemax®+QLAgri® (%17.34) and Bioact®+QLAgri® (%16.46) increased yield significantly. It was concluded that the combinations of each other of sesame oil, the biological control preparations containing the spores of Paecilomyces lilacinus and the extracts of Quillaja saponaria could be more effective to control M. incognita and M. javanica in organic tomato production.