Perlite zeolit ilavesinin kıvırcık salata ve domates yetiştiriciliğine etkileri.
Effects of zeolite addition to perlite on lettuce and tomato growinng.
  1. Tez No: 327211
  2. Yazar: ERSİN SARIOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AYŞE GÜL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Topraksız tarım, yetiştirme ortamı, Soilless culture, substrates
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bahçe Bitkileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 141
Özet
Bu çalışma, perlite (inorganik-inert) klinoptilolit (inorganik-katyon değişim kapasitesi yüksek) ilavesinin kıvırcık salata (Lactuca sativa var. crispa) ve domates (Solanum lycopersicum) yetiştiriciliğine etkilerini incelemek amacıyla yürütülmüştür. Kıvırcık salata yetiştiriciliğinde perlit üzerine klinoptilolit (perlit:zeolit, v/v; 100:0, 90:10, 80:20, 70:30, 60:40) tabaka şeklinde ilave edilmiştir. Domates denemeleri 2 ilkbahar ve 1 sonbahar döneminde gerçekleştirilmiştir. İlkbahar dönemi I'de kıvırcık salata yetiştiriciliğinde kullanılan ortamlar değiştirilmeden değerlendirilmeye alınmıştır. Bu denemeyi takip eden sonbahar döneminde perlite klinoptilolit (perlit:zeolit, v/v; 100:0, 90:10, 80:20, 70:30, 60:40) ilavesi 2 farklı şekilde (tabaka ve karışım) gerçekleştirilmiştir. İlkbahar dönemi II'de ise perlite klinoptilolit sadece karışım şeklinde ilave edilmiş ve 3 farklı karışım oranı (perlit:zeolit, v/v; 100:0, 90:10, 80:20) test edilmiştir.Kıvırcık salata yetiştiriciliğinde klinoptilolit ilavesinin %100 perlit ortamına kıyasla baş ağırlığını arttırdığı saptanmıştır. Verim değerleri bakımından klinoptilolit ilave oranları arasında istatistiksel olarak önemli bir fark olmaması nedeniyle kıvırcık salata yetiştiriciliğinde perlit ortamına %10 oranında klinoptilolit ilave edilebilir. Üç dönem gerçekleştirilen domates yetiştiriciliğinde ise, sadece son denemede perlite %10 oranında klinoptilolit ilavesinin verimi artırdığı saptanmıştır. Bulgularımız, perlite klinoptilolit ilavesinin verimi artırıcı etkisinin domates yetiştiriciliğinde kıvırcık salata yetiştiriciliğindeki kadar net olmadığı yönündedir.
Özet (Çeviri)
This study was conducted to examine the effects of clinoptilolite addition to perlite on lettuce (Lactuca sativa var. crispa) and tomato (Solanum lycopersicum) growing. In the cultivation of lettuce, clinoptilolite were added on perlite as a layer at 5 different ratios (perlite:clinoptilolite, v/v; 100:0, 90:10, 80:20, 70:30, 60:40). Tomato experiments were carried out during 2 spring and 1 autumn seasons. In the first spring season, substrates used for lettuce production were reused. In the second season (autumn), clinoptilolite were added to perlite as layer or mixed homogenously at the same ratios mentioned above. In the third experiment, clinoptilolite were mixed with perlite homogenously at 3 different ratios (100:0, 90:10, 80:20).It was determined that clinoptilolite addition to perlite gave rise to increase in head weight of lettuce plants compared with 100% perlite. There were no significant differences between clinoptilolite ratios, clinoptilolite addition to perlite at 10% can be recommended for lettuce production. Experiments on tomato production showed that positive effect of clinoptilolite addition to perlite was not clear as lettuce production.