Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu Özel Yetenek Sınavı'na başvuran adayların öğretmenlik mesleğine karşı tutumları
Attitudes toward teaching profession among Candidates to Study at The School of Physical Education and Sports
  1. Tez No: 327412
  2. Yazar: NECAT TOPRAK
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. LEYLA SARAÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Spor, Education and Training, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Tutum, öğretmenlik mesleği, yetenek sınavı
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mersin Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 65
Özet
Bu çalışmanın amacı Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu Özel Yetenek Sınavı?na başvuran adayların öğretmenlik mesleğine karşı tutumlarının yaş,cinsiyet, ve Yükseköğretime Geçiş Sınavı-YGS puanı, değişkenleri açısından belirlenmesidir. Araştırmaya 2012-2013 eğitim öğretim döneminde öğrenim görecek olan öğrencilerin belirlenmesi amacı ile gerçekleştirilen, Mersin Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu Özel Yetenek Sınavı?na başvuran adaylar oluşturmuştur. Sınava başvuran 998 adaydan 192?si kadın (x?yaş= 19.56±1.71), 407?si erkek (x?yaş= 20.05±1.92) olmak üzere toplam 599 öğrenci (x?yaş= 19.89±1.87) katılmıştır. Veri toplama aracı olarak Erkuş, Sanlı, Bağlı ve Güven (2000) tarafından öğretmenlik mesleğine yönelik tutumlarıiv belirlemeye yönelik geliştirilen ?Öğretmenliğe ?lişkin Tutum Ölçeği? kullanılmıştır. 22 maddeden oluşan ölçeğin puanlaması 5?li likert tipi (5= tamamen uygun, 1= hiç uygun değil) olarak hazırlanmıştır. Ölçekten alınacak en düşük puan 1, en yüksek puan 5?tir. Öğretmenlik mesleğine karşı tutum belirlenirken de 3 puan altı olumsuz, 3 puan üstü de olumlu olarak değerlendirilmektedir. Araştırma sonucunda, cinsiyet açısından, yapılan bağımsız t-testi analizinde istatistiksel olarak anlamlı bir fark olmadığı görülmüştür. Kadın (x?= 4.66) ve erkek (x?= 4.59). Adayların öğretmenlik mesleğine karşı tutum puanları benzerlik göstermekle birlikte 3 puan üzerinde ve olumludur. Bununla birlikte adayların yaşları veYükseköğretime Geçiş Sınavı-YGS puanları ile öğretmenlik mesleğine karşı tutum puanları arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki olup olmadığını belirlemek amacı yapılan Pearson korelasyon analizi sonuçları, adayların yaşları ve öğretmenlik mesleğine karşı tutum puanları arasında (r= .06, n= 599, p> .05) ve YGS puanı ve öğretmenlik mesleğine karşı tutum puanı arasında (r= -.003, n= 599, p> .05) istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki olmadığını ortaya koymuştur.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to find out the attitudes of the students who applied for the skills exam of the School of Physical Education and Sports towards the profession in terms of age, gender and Higher Education Selection and Placement Exam (HESPE) scores. The subjects of the study were the candidates who applied for the skills exam which was administered to determine the students to study at the School of Physical Education and Sports, Mersin University in 2012 - 2013academic year. Of the 998 applicants for the exam, 599 applicants (x?age= 19.89±1.87) took the exam, 192 (x?age= 19.56±1.71) female; 407 (x?yaş= 20.05±1.92) male. As data collection tool to determine the attitudes towards teacher education profession of the students,