Konfeksiyon işletmelerinde farklı kumaş türlerinin verimliliği üzerine bir çalışma
A study about efficiency of different fabric types used on ready-wear plant
- Tez No: 327429
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. TUĞBA TUNACAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Konfeksiyon, Verimlilik, Kumaş, Maliyet, Standart Süre
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karabük Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 82
Özet
Temmuz 2012 itibari ile konfeksiyon sektörü Türkiye ihracatının %13,03?ünü oluşturmaktadır. Buna %3,86?lık mevcut istihdam da eklendiğinde Türkiye ekonomisi için önemi daha da artmaktadır. Fakat 3. dünya ülkelerinin konfeksiyon konusunda giderek tecrübeli hale gelmesi ve maliyetlerinin daha düşük olması Türkiye?nin rekabet etmesini ve mevcut konumunu korumasını zorlaştırmaktadır. Bu bağlamda rekabet sorununun çözümü, sürekli değişim ve iyileştirme ile farklılaşma ve aynı zamanda maliyeti düşürme çabalarını artırma olarak görülmektedir. Uygulanan farklılaşma çabalarından biri de yeni kumaşlar geliştirilmesidir. Türkiye?de her geçen gün yeni bir farklı ve özellik kazandırılmış kumaş ürünü piyasaya sürülmektedir. Satış ve pazarlama yönünden avantajlı olsa da, sıradan kumaşları dikmeye alışmış işletmeler yeni kumaşları işlemeye başlandıklarında ön maliyet aşamasındaki fark edilemeyen tecrübesizlik kaynaklı sorunlar, üretimi ve fiili tam maliyeti etkileyebilmektedir. Konfeksiyon sektöründe ön maliyet verilmesi ile üretim arasındaki sürenin yaklaşık üç ay olması da eklendiğinde ön maliyeti onaylanan ve gerçek siparişe haline gelen, aynı kumaşa sahip modellerle zarar daha da artmaktadır. Bu çalışmada kumaş dışındaki tüm parametreler aynı tutularak dört farklı kumaş türünün işçilik maliyeti hesaplanmıştır. Ayrıca birimler arasındaki süreler karşılaştırılmış ve farklılığın sebepleri ortaya konulmuştur. Bazı birimlerde gerçekleştirilen iyileştirme çalışmaları hakkında bilgi verilmiştir. Farklılaşma arayışlarının durmaksızın devam edeceği konfeksiyon sektöründe, yeni bir kumaş türüne geçişte ön maliyetin eski ürünler referans alınarak verilmesi yerine bu çalışmada elde edilen operasyon bazındaki süreler kullanılarak daha sistematik bir şekilde hesaplanması amaçlanmıştır. Ayrıca aynı operasyonun standart süresinin kumaş türüne göre değişmesi sebepleri ile sunulmuş ve uygulanabilecek bazı iyileştirme yöntemleri hakkında bilgi verilmiştir.
Özet (Çeviri)
With the end of July 2012, ready-wear sector constitutes %13,03 percentageof Turkey export values. When %3,86 percentage current employment is added,sector?s significancy becomes more important for the Turkish economy. Besides,because of 3rd world countries? getting better and having lower costs, Turkey hasdifficulties in the areas of competition and saving its position on the market.Concordantly, solution for the competition problem can be found in continuousdifferentiation and increasing the studies about reducing costs.One of the applied differentiation studies is developing new fabrics. Dayafter day, varied and improved fabrics are released to the market in Turkey. Evenif it has sale and marketing advantages, the problems caused by inexpertness canaffect production and actual total cost on the factories, which are used to operateordinary fabrics. Also, as the duration between prime cost and production isapproximately three months, deficiency is increased by the prime cost approvedstyles with same fabric.On this study, labor costs of four different fabric types, calculated bypegging all parameters except fabric. Also, standard labor times of stages arecompared and reasons of differentiation are presented. Improving studies thoseare performed on some production stages are stated.As the diversification efforts will always continue on ready-wear sector, thisstudy aims to calculate prime costs of a new fabric, which is more systematical as ituses the obtained operation values instead of using previous ordinary fabrics andstyles. Furthermore, differentiation of standard labor times are presented with thereasons and some applicable improving methods are informed.