Türkiye'de oy verme davranışı; CHP örneği
Voting behavior in Turkey; example of CHP
- Tez No: 327476
- Danışmanlar: DR. BURAK SÖNMEZER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Siyasal Bilimler, Political Science
- Anahtar Kelimeler: Cumhuriyet Halk Partisi, Oy Verme Davranışı, Siyasi Partiler, Seçimler, Cumhuriyet Halk Party, Voting Behavior, Political Parties, Elections, Vote
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atılım Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 128
Özet
Demokrasilerde yöneticiler seçimlerle belirlenir. Yöneticiler, karar alma ve uygulama sürecinin en önemli aktörleridir. Yöneticilerin belirlenmesi ise demokrasilerde seçimlerde oy vererek gerçekleştirilir. Bu bağlamda oy verme davranışına etki eden faktörlerin incelenmesi önemlidir.Bu çalışma, Türkiye?de oy verme davranışında CHP seçmenini etkileyen faktörleri tahlil etmeyi amaçlamıştır. Bu amaçla, iki bölümden oluşan çalışmanın birinci bölümünde, Sosyo-ekonomik faktörler ( Yaş, Cinsiyet, Gelir, Eğitim), Kişisel değerler (Muhafazakârlık, Dindarlık), Siyasal değerler (İslamcılık, Milliyetçilik), güncel sorun alanı Avrupa Birliği ve Medya Takipçiliği birer değişken olarak belirlenerek teorik olarak tanımlanmıştır. Diğer bölümlerde ise belirlenen teorik çerçevenin kullanılar veri tabanı ile değerlendirilmesine yer verilmiştir. Oy verme davranışını etki eden ilgili değişkenlerin CHP seçmeni nezdindeki anlamlılığı analiz edilmeye çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
In democracies, goverments, the most important actors in the decisionmaking and implementation processes, are appointed by elections. Determination is carried out by the administrators of the vote in the elections in democracies. In this context, it is important to examine the factors affecting electoral behavior.This study aims to analyze the factors that influence the voting behavior of the CHP (Republican People's Party) constituency in two parts. For this purpose, in the first part, Socio-economic factors (age, sex, income, education), personal values (Conservatism, Pietism), Political Values (Islamism, Nationalism), the European Union as a problem area and Media Followership are determined as variables and defined theoretically.The other parts are the assessment of the database used within the previously determined theoretical framework. In this part, the significance of the variables affecting electoral behavior in the case of the CHP constituency is analyzed.