Technological transformation of the perception of death
Ölüm algısının teknolojik başkalaşımı
  1. Tez No: 327499
  2. Yazar: MURAT BARAN AKKUŞ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. AHMET GÜRATA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Felsefe, Philosophy
  6. Anahtar Kelimeler: Ölüm, Beden, Dünyanın Bedenselli"i, Teknoloji, Görüngübilim, Death, Body, Flesh, Technology, Phenomenology
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
  10. Enstitü: Ekonomi ve Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İletişim ve Tasarım Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 97
Özet
Ölüme yönelik tarihsel tutumlar, felsefenin ba%langıcından beri süregelen ölüm üzerine dü%ünme gelene“iyle kar%ıla%tırılmı% ve bedenin ölümü fikriyle olan benzerlikler ve farklılıklar ortaya atılmı%tır. Yeni görme biçimleriyle %ekillenen bedene yönelik tutumların teknolojik ba%kala%ımları, sıklıkla Kartezyen felsefenin dar anlayı%ına sıkı%tırılmı%tır. Merleau-Ponty?nin dünyanın bedenselli”i kavramı temsilsel algı kuramının ikicil sonuçlarını a%arak, bedenlerin dünyalarıyla olan ilkel ili%kisine birle%ik bir anlayı% sunar. Ölüm, Olu%un bu bedensel anlamında anla%ılmalı ve günlük hayatın teknolojik karakterinin ölüme yakla%ımın belirleni%inde oynadı“ı kritik ve ba%kala%tırıcı rol bu çerçevede de”erlendirilmelidir. Vanitas gelene“indeki de”i%imler ve Cronenberg sinemasında bedene teknolojinin nüfuzu böylesine bir bedensel ölümün temel dı%avurumlarındandır. Merleau-Ponty?nin görüngübilimi ve teknoloji ve do“ayla kar%ıla%maların metinsel ve görsel dı%avurumları, ölüm ve hayatın iç içe geçmi%li”iyle ilkel bir ili%kiyi yeniden kurabilecek ba%kala%ımsal bir projeyi önermek üzere kullanılmı%tır.
Özet (Çeviri)
The historical attitudes toward death are compared with the philosophical tradition of death contemplation to suggest points of divergence and similarities on the notion of the death of the body. Technological transformations of the attitudes toward body that are established through new modes of perception are often confined into the narrow understanding of Cartesian philosophy. Merleau-Ponty?s notion of flesh overcomes the dualistic consequences of the representational theory of perception thus offering a unified understanding to the elementary relation of bodies to their world. Death must be understood in this bodily sense of Being on which the technological makeup of the daily life plays a crucial and transformative role. The changes in the tradition of Vanitas and the technological penetration of body in Cronenberg?s cinema are prime expressions of bodily death. Merleau-Ponty?s phenomenology and textual and visual expressions of encounters with technology and nature are used in order to propose a transformative project to re-establish a primal relation with the intertwinings of death and life.