Aydınlanma ve postmodernizim
Enlightment and postmodernism
  1. Tez No: 327505
  2. Yazar: DURSUN BOSTAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ABDÜLLATİF TÜZER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Felsefe, Philosophy
  6. Anahtar Kelimeler: Aydınlanma, Modernite, Postmodernite, Realizm, Freedom, Rasyonalite
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 181
Özet
ÖZETBOSTAN, Dursun, Aydınlanma ve Postmodernizm, Yüksek Lisans Tezi, Sivas 2013Günümüz dünyasının ekonomik, siyasal, toplumsal ve kültürel yapısının yaklaşık dört yüz yıllık bir projenin ürünü olduğu söylenebilir. Modernite adı verilen bu proje on sekizinci yüzyıl Aydınlanma Dönemi ile başlamış aynı zamanda Akıl Çağı adı verilen bu dönem beraberinde modernlik kavramının gündeme gelmesine yol açmıştır. Modernliğin idealleri olan eşitlik, özgürlük rasyonalite, realizm, nesnellik, evrensellik, mutlaklık Aydınlanma düşüncesini de beraberine alarak bu hedeflerini gerçekleştirmeye yöneldi. Modernizm özgürlük ve eşitlik ideallerinden hareketle eşit bireylerden oluşan bir toplum modeli tasarlamıştır. Bu tasarı kısmen Batı Avrupa toplumları için gerçekleşmiş, dünyanın geri kalan ve üçüncü dünya adı verilen toplumlar için kötü sonuçlara yol açmıştır. Modernizminidaellerini gerçekleştirememesi ve yarattığı sıkıntılar aydınları ve bilim adamlarını yeni bir arayışa sürükledi. Bilimsel bilgi tekeline karşı çoğulculuğu, irrasyonalizmi, yerelliği ve özgürlüğü ön plana çıkartan postmodernizm denilen bir düşünce biçimi ortaya çıktı. Postmodernizm, gündeme geldiği ilk andan itibaren, Aydınlanma felsefesinin ve modernizmin temel ideallerini sorgulayarak özgürleşmenin aydınlanma idealleriyle değil farklılıkların kabul gördüğü çoğulcu bir rasyonellik ve demokrasi anlayışı ile mümkün olabileceğini ileri sürmüştür. Genel hatlarıyla postmodernizm, modernliğin, modernizmin dayanaklarını yıkmaya çalışarak özgürleşmenin çıkmaza girmesine yol açan ideallerine karşı bir savaşma ve hesaplaşmadır.Postmodernizm son yıllarda çok fazla tartışılan ve başta akıl olmak üzere toplumsala ilişkin her şeyi muğlaklaştıran, aydınlanmanın epistemolojik temellerini ortadan kaldırmaya çalışan, belirsizliği, farklı olanı (sırf farklı olduğu için) kutsayan, aydınlanmanın mirasını yok sayarak kendisini temellendirmeye çalışan bir düşünce çizgisini takip eder. Postmodern söylem, modern ve postmodern arasındaki kırılma ya da kopuşta nelerin söz konusu olduğunu yeterince teorileştirememiştir. Buna karşın postmodern söylem Batı dünyasında tartışılmaya ve etkisini artırmaya devam edecektir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTBOSTAN, Dursun, Englightment and Postmodernism, Sivas 2013It can be said that the economical, political, social, and culturel structure of today?sworld is a production of Project remaining four centuries. The Project called Modernitybegins with Enlighment Age in 18th century, at the same time, the period called Age ofReason causes the term modernism to come up. Theideals of Modernism, equality, freedom,rasyonalism, realism, objectivity, globalism, and absolutism direct to realize these goals withthe idea of Englightment. Modernism designs a society form coloured with freedom andequality on equal individuals. To this design has been partly given voice for Western Europesocieties, but it caused bad conclusions for the rest of the world and third world countries.Because of its failure to realize its ideals and problems created by it, modernism directedintellectuals and scientists to a new research. As a new style of thinking, Postmodernismfeaturing pluralism, irrationalism, locality, and freedom appeared against the monopol ofscientific information. Postmodernism claims that liberation is not possible through followingthe basic ideals of modernism, but with the pluralist idea of rationalism and democracy whichis permissive to differences. In the most general sense, Postmodernism, is a fight againstideals of modernity. In this study, post modernism is dealt with as a style of thinking. Also, inthisstudy, postmodernism is triedto be shown and analyzed with its fundamental claims andtenets in ontological, epistemological and ethical-politicalterms.One of the goals of this study is to determine the basic foundations of Enlightment andto evaluate the critiques directed to them. The other goal of the study is to discuss bothmodernist intellectuals and post modernists together. We don?t aim to conclude in favour ofanyside. Ouraim is to evaluate and criticise the claims of both sideKeyWords: Enlightment, Modernity, Modernity, Postmodernizm, Ambivalence,Rationality.