Les personnages Malruciens face a la vie et a la mort dans la condition humaine et les noyers de l'Altenburg d'Andre Malraux
Andre Malraux'nun insanlık durumu ve Altenburg'un Ceviz Ağaçları'nda Malraux kişilerinin yaşam ve ölüm karşısındaki duruşları
- Tez No: 327504
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ŞEVKET KADIOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fransız Dili ve Edebiyatı, French Linguistics and Literature
- Anahtar Kelimeler: Yaşam, ölüm, kader, sıkıntı, onur, eylem, Life, Death, Destiny, Anxiety, Dignity, Action
- Yıl: 2013
- Dil: Fransızca
- Üniversite: Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fransız Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 105
Özet
Bu çalışma XX. Yüzyıl Avrupa insanının savaşlarla birlikte sorgulamaya başladığı ölüm gerçekliğini, bu gerçekliğin yol açtığı derin iç sıkıntısını ve bir yazgı olarak ölüm karşısında Malraux'nun nasıl bir tavır sergilediğini saptamaya çalışır. Yapıtlarında kahramanlarının yaşam ve ölüm karşısındaki duruşlarını ve bu duruşların yaşamlarını nasıl anlamlandırdıklarını inceler. Malraux'nun, ölümlü olduğunu bilen tek canlı olarak tanımladığı insanla ilgili düşüncelerini ve insanın kötülüğü önleyecek güç ve olanaklara sahipken bunu nasıl olup da önleyemediğini sorgular. İnsanın bir gizlem değil, yaptığı şey olduğunu iddia eden Malraux'nun, yaşamın değerini insanın yaptığı eylemlerin belirlediğine ve seçimleriyle de kendini sorumlu kıldığına ilişkin varoluşçu tezine de vurgu yapar.?Ölüm ve Yaşam Karşısında Malraux Kişileri? başlıklı bu çalışmamızda, yazarın ?İnsanlık Durumu? ve ?Altenburg'un Ceviz Ağaçları ?adlı yapıtları araştırmamızın temelini oluşturur ve tematik bir yöntem izlediğimiz çalışmamızda bize ışık tutar.Çalışmamızın ilk bölümünde XX. Yüzyılın ilk yarısında Avrupa'nın içinde bulunduğu ahlaksal ve entelektüel çıkmazı, Batı dünyasının derinden duyumsadığı iç sıkıntısını sergilemeye ve Malraux'nun, bir sanatçı olarak, Avrupa insanının çıkmazını ve sıkıntısını nasıl algıladığını, bunlara karşı nasıl bir tavır ortaya koyduğunu açımlamaya çalıştık. İkinci bölümde yazgının insanda yarattığı çaresizliğe vurgu yaparak, ölüm baskısı altında ve insanlık durumunun diğer yönsemeleri içinde kaybedilen insan onurunun nasıl yeniden yerine konulabileceğini tartıştık. Bununla ilişkili olarak, Malraux kişilerinde yaşamın ve ölümün nasıl algılandığını yapıttaki en önemli karakterler olan Tchen, Kyo ve Katow'u temel alarak incelemeye çalıştık. Altenburg'un Ceviz Ağaçları'na ayırdığımız son bölümde ise, düşünsel açıdan, yaşam, ölüm ve insan üzerine Malraux algısını irdelemeye çalıştık.Çalışmamızın sonunda Malraux'da yaşam-ölüm-insan algısının bir bütün oluşturduğunu ve yeni bir hümanizma anlayışı ortaya koyduğunu bulguladık.
Özet (Çeviri)
This study aims to examine the reality of death that the 20th century European people began to question due to the World Wars, the anxiety created by this reality and Malraux?s attitude against death as destiny. It analyses the stance against death taken by his heroes and how this stance makes sense of their lives in his works. It questions Malraux?s thoughts about human being whom he defines as the only living creature that is aware of his mortality and the reason why he cannot prevent evil while having power and potentiality to prevent it. Our study also stresses the existentialist thesis that the acts of human determine the value of life and that he holds himself responsible by his choices, which was set forth by Malraux who claims that human is not a secret but what he does.In our study titled as ?Malraux?s Characters in the Face of Death and Life? in which we have followed a thematic analysis, his works Man?s Fate and The Walnut Trees of Altenburg are the basis of our research and shed light for us.In the first chapter of the study, we have tried to display the moral and intellectual deadlock that Europe experienced in the first half of the 20th century and the anxiety deeply felt by Western World. We have also tried to annotate in what ways Malraux, as an artist, considered the deadlock and anxiety of European people and to explain his attitude against them. In the second chapter, emphasizing the despair created by fate, we have discussed how human dignity that was lost in other trends of man?s fate and under the pressure of death can be repaired. Regarding to the discussion, we have tried to examine the way in which life and death are perceived by Malraux?s characters, based upon the most important characters of the works, Tchen, Kyo and Katow. In the last chapter allocated for The Walnut Trees of Altenburg, we have scrutinized Malraux?s perception on life, death and human ideationally.As a result, we have concluded that Malraux developed a new understanding of humanism and that the perceptions on life, death and human constitute a meaningful whole in his works.