1980 sonrası Türkiye'nin dış ticaretinde meydana gelen yapısal değişme
The structural change of Turkey's foreign trade after 1980
- Tez No: 327509
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ADEM DOĞAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: Kalkınma, Dış Ticaret, Yapısal Değişme, İthalat, İhracat, Development, Foreign Trade, Structural Change, Import, Export
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İktisat Politikası Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 119
Özet
Her ülke sahip olduğu üretim faktörleri açısından farklılıklar göstermektedir. Bu farklılıklar ülkelerin ürün sunabilecekleri ağırlıklı sektörlerin yönünü de belirlemektedir. Gelişmekte olan ülkelerde ilk olarak ağırlıklı sektörü tarım oluştururken kalkınmanın gerçekleşmesi oranında tarım sektörünün yerini sırasıyla sanayi ve hizmetler sektörü almaktadır. Kalkınmanın belirli bir aşamaya gelmesiyle birlikte her üç sektör de ekonomide birbirleri ile dengeli bir görünüm sergilemektedir.Kalkınma sürecinde yaşanan bu yapısal değişimler ülkenin ithalatını ve ihracatını yaptığı hizmet ve mal gruplarına da yansımaktadır. Türkiye ekonomisinde 24 Ocak 1980 kararları ile birlikte 1980 yılına kadar uygulanmakta olan ithal ikameci büyüme stratejisinin yerini ihracata dayalı büyüme stratejisine bırakması ile birlikte dış ticaret serbestleştirilmiştir. Dış ticaretin serbestleşmesi ile birlikte 1980 yılından günümüze kadar dış ticaret hacminde önemli ölçüde artış yaşanmıştır. Kalkınma süreciyle birlikte ihracatımızdaki tarım sektörünün payı azalırken sanayi sektörünün nispi payının arttığı gözlenmektedir.
Özet (Çeviri)
Countries differentiate due to differences in factors of production which owned by the country. These differences also identify dominant sectors which the country produces. In developing countries, agricultural sector is the initial sector which delivers the product. According to the level of development process, the industrial sector and services sector take place instead of agriculture, respectively. Each internal sector exposes balanced view with each other after a level of development.The structural change experienced in development process rebounds to product groups which imported and exported by the country. By the decisions of 24 January 1980 the export-led growth strategy was started to implement instead of import substitution industrialization strategy. This change allows to liberalization in foreign trade. The volume of foreign trade had increased enormously after the liberalization. During the development process, it is observed that the share of agriculture sector in the amount of export has decreased, while the share of industrial sector has increased relatively.