Malatya'da geçiş dönemleri
Transition periods in Malatya
  1. Tez No: 327517
  2. Yazar: MERYEM KARAAĞAÇ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ŞEREF BOYRAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Halk Bilimi (Folklor), Türk Dili ve Edebiyatı, Folklore, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Malatya, ana ve ara geçiş dönemleri, iki binli yıllar öncesi, iki binli yıllar, inanç ve pratiklerde yer alan benzerlikler, farklılıklar
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Halk Bilim (Folklor) Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 287
Özet
Tarihî çok eskilere dayanan Malatya, çeşitli medeniyetlere sahne olmuş ve zengin kültürlere beşiklik etmiştir. Kültürel değerlerin büyük çoğunluğunun etrafında şekillendiği hem ana hem de ara geçiş dönemleri Malatya'da bütün canlılığıyla varlığını sürdürmektedir. Son on beş-yirmi yıl içerisinde dünyada meydana gelen değişimler hem sosyal hem de kültürel yapıyı etkilemiş ve dolayısıyla geçiş dönemlerinin daha önce bilinen inanç ve işlemlerinde büyük değişim ve dönüşümler gözlenmiştir.İki binli yıllardan önce ?doğum? evresinde karşılaşılan dinsel-büyüsel işlemler, iki binli yıllarda yerini büyük oranda tıbbî yöntemlere bırakmıştır. ?Sünnet? ve ?askere gitme? evrelerindeki değişimlerde ise iyileşmiş ekonomik şartların etkili olduğu görülmüştür. İnsan ömrünün en dinamik ve en verimli dönemine denk gelen ?evlenme,? geçiş dönemleri içerisinde değişim ve hareketliliğin en çok yaşandığı dönem olmuştur. Daha önce bu evrede yükselen ebeveynlerin sesleri, iki binli yıllarda yerini evlenecek çiftlerin seslerine bırakmıştır. ?Hacca gitme? evresiyle ilgili inanç ve işlemler dünde olduğu gibi günümüzde de aynı kalmıştır. Geçiş dönemleri içerisinde değişimin en az yaşandığı evre, ?ölüm? evresi olmuştur. Eski Türk inancındaki ölümle ilgili inanç ve işlemlerin İslâm diniyle paralellik göstermesi bu durağanlığın başlıca nedeni olarak görülmüştür.Geçiş dönemlerinde yaşanan değişim ve dönüşümler dikkate alınarak halk denen yapı anlaşılmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
Malatya is based on very old and rich variety of cultures was cradle of civilization, has been the scene. Cultural values, are shaped around the vast majority of both main and transitional periods in Malatya in existence with all its vitality. In the last fifteen to twenty years, both influenced social and cultural structure changes occuring throught the world, and thus transitional periods of great change and transformations was observed previously known belief and functions.Two thousand years ago the