Celal Bayar and political leadership, 1937-1960
Celal Bayar ve siyasi liderlik
- Tez No: 327529
- Danışmanlar: PROF. DR. METİN HEPER
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Siyasal Bilimler, Political Science
- Anahtar Kelimeler: Siyasi liderlik, Celal Bayar, Demokrat Parti, nteraktif Yakla?ım, Political leadership, Celal Bayar, the Democrat Party, the Interactive Approach
- Yıl: 2013
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
- Enstitü: Ekonomi ve Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bölümü
- Sayfa Sayısı: 271
Özet
Bu çalı?ma 1937-1960 yılları için Celal Bayar?ın liderliğini incelemekte ve bir siyasi lider olarak Celal Bayar?ın portresini çizmektedir. Bu analizin çerçevesini interaktif yakla?ım belirlemektedir. Bu yakla?ımın ı?ığında Bayar?ın liderlik kaynakları içsel ve dı?sal etkenler olarak incelenmekte ve bu etkenlerin Bayar?ın liderliği üzerindeki etkileri tartı?ılmaktadır. Bu çalı?mada dı?sal etkenler kurumsal ve kurumsal olmayan özelliklerine göre değerlendirilmi?tir. Ele alınan kurumsal olmayan dı?sal etkenler arasında 1937-1960 yılları için ekonominin durumu, uluslararası ili?kiler ve siyasi rejim yer almaktadır. Bayar?ın liderliğini etkileyen kurumsal dı?sal etkenler olarak da ba?bakanlık ve cumhurba?kanlığı ele alınmı?tır. Çalı?mada değinilen içsel liderlik etkenleri arasında Bayar?da iz bırakan hayat ve siyaset tecrübeleriyle demokrasi ve laiklik gibi belirli ba?lı siyasal kavramları yorumlaması yer almaktadır. Bu çalı?ma için Bayar?ın yakınlarıyla görü?meler de dahil olmak üzere birincil ve ikincil kaynaklar vikullanılmı?tır. Çalı?manın sonuç kısmında, Bayar?ın belirli içsel kaynaklarınınliderliği üzerindeki önemine dikkat çekilmekte ancak netice itibariyle bazı dı?sal etkenlerin Bayar?ın siyasi hayatı açısından daha belirleyici olduğu sonucuna varılmaktadır. Bunun yanısıra, bir siyasetçi olarak Bayar?ın devlet seçkinleriyle siyasi seçkinler arasında bir yerde bulunduğuna dikkat çekilmektedir. ?nteraktif yakla?ım açısındansa, kurumsalla?mamı? rejimlerde liderlik pozisyonlarının pratikte önemlerini bir ölçüde yitirdikleri ve bu pozisyonların yerine incelenen liderin sistemdeki diğer liderlerle ili?kileri ve kendi pozisyonunu yorumlaması gibi ba?ka etkenlerin önem kazandıkları gözlenmektedir.
Özet (Çeviri)
This dissertation sets its objective as studying Celal Bayar?s leadership from 1937 to 1960 in order to present the portrait of Bayar as a political leader. The interactive approach is employed to structure this analysis. In line with this approach, external and internal resources of Bayar?s leadership are defined. External resources are considered with regard to institutional and non-institutional aspects. The non-institutional resources referred to are the main characteristics of economy, of international relations and of political regime in 1937-1960. Institutional aspect of Bayar?s leadership in 1937-1960 is studied with regard to executive offices he held. With regard to the internal resources of leadership, the effects of certain life experiences on Bayar?s politics and his understanding of major political concepts such as democracy and secularism are discussed. Primary and secondary resources, as well as interviews with his close circle provide the material for this study. In the conclusion part, the impact of certain internalivresources on his leadership, such as his commitment to the main principles of the Republican regime is acknowledged but it is pointed out that external resources,such as Atatürk?s trust in him, had a greater impact on his leadership. It is also observed that the portrait of Bayar as a political leader falls in a category in between a state elite and a political elite. Regarding the interactive approach, it is concluded that under non-institutionalized regimes, the institutional offices lose their defining characteristics on leadership and that other resources such as the leader?s relations with other leaders and his/her interpretation of political office gains extra emphasis.