Hz. Ali Cenknâmelerinin estetik değerler bakımından incelenmesi
The study of aesthetical values of Hz. Ali Cenknâmes
  1. Tez No: 327552
  2. Yazar: ZEHRA GÜDEN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. İSMAİL GÜLEÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Cenknâme, Hz. Ali Cenknâmeleri, Değerler Eğitimi, Cenknâme, Hz. Ali Cenknâmes, Values Education
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sakarya Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türkçe Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Türkçe Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 256
Özet
Hızla gelişen dünyada şiddet, hırsızlık, cinayet, tecavüz gibi suçlar giderek artmaktadır. Bu gidişin önüne geçmek için değerler eğitimi önem kazanmaktadır. İnsanların iletişiminde, kültürün, değerlerin aktarımında ise en önemli araç dildir.Bu nedenle dili en iyi şekilde öğrenmek gerekir. Dilin en iyi şekilde öğrenilmesi ise ancak Türkçe dersleri ile gerçekleştirilebilir.Türkçe Öğretim Programı'nda millî, manevi, ahlaki, tarihî, kültürel, sosyal, estetik ve sanatsal değerlere değinilmiştir. Bazı değerler ise örtük program yoluyla yoluyla kazandırılmaya çalışılmaktadır. Bu çalışma, Hz. Ali Cenknâmelerinin estetik değerler bakımından incelenmesine yönelik olarak yapılmıştır. Bu araştırmanın amacı Hz. Ali Cenknâmeleri'nde yer alan estetik değerleri belirlemektir. Araştırma 11 tane Hz. Ali Cenknâmesi üzerinde yapılmıştır. Cenknâmelerin 10 tanesi Şenyıldız Yayınevi tarafından 1981 yılında basılmış ve yazarları bellideğildir. Nemrud Kalesi Cengi Selami Münir Yurdatap tarafından yazılmış ve Bozkurt Kitabevi tarafından 1970 yılında basılmıştır. Araştırma sonucunda Hz. Ali cenknâmelerinde yer alan estetik değerler tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
In the growing rapidly world, crimes such as violence, theft, murder and rape have been increased. To prevent this values education has been more important. Language which is the most important means to transpose culture and values. In the Turkish teaching programmes, national, moral, historical, cultural, social, aesthetical, artistic values have been referred to. Some values have been achieving by implicit program.This study was done for finding aestheticel values of Hz. Ali?s Cenknâmes.The purpose of this study is to identify the aesthetical values which are in the Cenknâmes of Hz. Ali?s.This study is about eleven Cenknâmes of Hz. Ali. Ten of cenknâmes was printed by Şenyıldız puplishing in 1981 and the writers are not known. Nemrud Kalesi Cengi was written by Selami Münir Yurdatap and was puplished by Bozkurt Puplishing in 1970.Aesthetical values were identified as a result of study.