Mecmua-i Gazeliyyat-ı Kadim: İnceleme-metin
Mecmua-i Gazeliyyat-i Kadim: Analysis-transcription
  1. Tez No: 327577
  2. Yazar: BATTAL EVREN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ÖMER BAYRAM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Mecmua, gazeliyyat mecmuası, gazel, klasik edebiyat, journal, gazeliyyat journal, ode, Classical Literature
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Nevşehir Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 266
Özet
Mecmualar, hazırlayan kişinin beğenisini ve dönemin sosyokültürel yapısını yansıtması yönüyle klasik edebiyatın önemli kaynaklarındandır. Devrin edebi yapısını değerlendirirken mecmualardan kıymetli bilgiler elde edilebilir. Divan düzenlememiş veya divanı kaybolmuş pek çok şairin gazel ya da başka şekildeki şiirlerinin, mecmularda büyük bir yekûn teşkil ettiği gözlenmektedir. Milli Kütüphane 06 Mil Yz B 799 numarada kayıtlı olan mecmua, şiirlerden kurulmuştur. İncelenen eserde 402 gazel, 1 murabba, 1 muhammese yer verilmiştir. Yapılan çalışma şair biyografileri, çevriyazı metin ve tıpkıbasımdan örnek varaklardan oluşmaktadır. Ayrıca divan sahibi şairlerin divanlarında geçmeyen şiirleri de tespit edilmiştir.Seçilen gazellerin ağırlıklı olarak âşıkâne özellikte olması ve şair sayısının çokluğu eseri birçok açıdan değerli kılmaktadır. Adları, mahlasları pek öne çıkmamış şairler ve onlara ait şiirlerin de bu mecmuada yer alması, mecmuaya edebiyat tarihi açısından ayrı bir değer katmaktadır. Hatta kaynaklarda geçmeyen, adı veya mahlası Kara Murad olan bir şaire ait şiirin çalışılan bu mecmuada yer alması, bu çalışmanın önemini artıran diğer bir husustur.
Özet (Çeviri)
Journals are very important sources of our classical literature because they reflect likes of the editor and the social cultural structure of that period. Some valuable information can be obtained from the journals while evaluating the literary structure. There are lots of odes and other kind of poems written by poets who haven?t got any divans in the journals. The journal which is registered as 06 Mil Yz B 799 in the National Library is composed of poems. There are about 402 odes, 1 murabba, 1 muhammes in this work. This work consists of some biographies of poets, text transcription and the sample leafs facsimile edition. Some poems which are not in the divans of the poets who have got divans are also detected.The work is very valuable in many ways due to the sheer number of poets or the chosen odes which are generally amorous. It is observed that the presence of some unknown poets adds value to the journal. It increases the importance of this study that the poem of a poet who isn?t in any of the sources and whose name or pseudonym is Kara Murad takes part in this journal which is worked on.