Stok yönetiminde yazılım kullanımı: Otomotiv yan sanayi sektöründe bir firma uygulaması
Software usage in inventory management: A company application in automotive supply industry sector
  1. Tez No: 327601
  2. Yazar: NEŞE ÇOLAKOĞLU
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. DİLEK ARZU AKOLAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Stok Yönetimi, ERP, Otomotiv Yan Sanayi, Inventory Management, ERP, Automotive Supply Industry
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Aksaray Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 170
Özet
İşletme kaynaklarının harcandığı en önemli varlıklardan birisi stoklardır. Stokların iyi yönetilmesi işletmelere önemli rekabet avantajları sağlamaktadır. Stokların yönetiminde pek çok yöntem mevcut olmakla beraber, yazılım paketlerinden yararlanmak büyük önem kazanmıştır. Stokların yönetiminde kullanılan yazılımlardan birisi ERP'dir. ERP, işletmelerin tüm fonksiyonlarını bütünleştirerek kolay ve etkin yönetilmesini sağlayan, modüler yapıya sahip bir yazılım sistemidir.Bu çalışmada Aksaray ilinde otomotiv yan sanayinde faaliyet gösteren ve SAP R/3 ERP sistemini kullanan bir firmanın stok yönetimi süreci uygulama örneği olarak ele alınmıştır. Stokların yönetiminde ERP yazılım sistemini kullanmanın firmaya sağladığı faydalar ve dezavantajlar incelenmiştir. Firmada elde edilen bu sonuçlar literatürdeki sonuçlarla mukayese edilmiş ve benzerlikler olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
One of the most important assets that enterprise resources were spent on is inventories. Better management of inventories provides significant competitive advantages to enterprises. Although many methods to the management of inventories are available, take advantage of software packages have become more important. One of the software that is used in management of inventories is ERP. ERP is a software system that provides an easy and effective management by integrating all functions of enterprise and it has a modular structure.In this study, the inventory management process of a company which is operating in automotive supply industry in city of Aksaray, and which is using SAP R/3 ERP system is being discussed as an application example. The benefits and disadvantages of using ERP software system in inventory management of the company are being examined. The results that are obtained from the company were compared with literature results and it has been seen that there were similarities between the results and literature results.