Örme kumaş sektöründe birim maliyet hesapalama
Knitted fabric industry in the calculation of unit costs
  1. Tez No: 327645
  2. Yazar: YUSUF YAVAŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FERYAL ORHON BASIK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Örme kumaş, birim maliyet, muhasebe, maliyet muhasebesi, FTMS, Knitted-fabric, unit cost, accounting, cost accounting, activity based costing system
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Ticaret Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Muhasebe Denetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 125
Özet
Her geçen gün yeni teknolojik gelişmelerin ortaya çıkmasıyla birlikte yıllar önce geliştirilen maliyet muhasebesi sistemleri günümüz ortamında işletmelerin beklentilerini karşılayamaz duruma gelmiştir. Çünkü geleneksel maliyet muhasebesi sistemleri direkt maliyetlerin ağırlıklı olduğu üretim ortamları baz alınarak geliştirildiğinden, yöneticilerin maliyet bilgisi gereksinimini karşılayacak yeni sistemlere ihtiyaç duyulmuştur.Yaşanan teknolojik gelişmeler ve yeni üretim ortamları işletmelerin maliyet yapılarında değişiklik meydana getirdiğinden geleneksel maliyetleme sistemlerinden elde edilen sonuçların doğruluğu tartışılır hale gelmiştir. Bundan dolayı da hem mamul/hizmet maliyetlemesinde geleneksel maliyetleme sistemlerine göre daha doğru sonuçlar veren hem de yöneticilerin karar alma sürecinde, planlamada, gider azaltmada ve kontrolde kullanabilecekleri bilgileri üreten faaliyet tabanlı maliyetleme sistemi geliştirilmiştir. Bu çalışmada, faaliyet tabanlı maliyetleme sisteminin örme-kumaş işletmesinde uygulanabilirliliği ele alınmış ve işletmenin hesapladığı birim maliyetlerle faaliyet tabanlı maliyetleme sistemine göre hesaplanan birim maliyetler karşılaştırılmıştır.
Özet (Çeviri)
Throughout the newcoming technological developments, cost accounting systems which were developed many years ago, could'nt start to provide the necessarities of today's conditions. Because of classical cost accounting systems had been developed in the paralel of places in where direct costs of production in current, new systems needed to be meet the need for cost information managers. Technological developments and changes in cost structures of enterprises in the new production environments when the traditional costing systems, the accuracy of the results obtained is being discussed. For this reason, the producst and services that costing accurate results than the traditional costing systems administrators as well as the decisionmaking process, planning, expense reduction and control use activity-based costing systems has been developed that produces information. In this sutdy, activity-based costing system is discussed enforceability of knitted-fabric mill and the company calculates the unit costs compared to the unit costs calculated according to the activity-based costing system..