İşitme engelli öğrencilerin öğrenilmiş güçlülük ile umutsuzluk düzeyleri arasındaki ilişki
Relationship between levels of learned resourcefulness and hopelessness levels for the hearing-disable students
- Tez No: 327650
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MUSTAFA OTRAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Özel eğitim, İşitme Engeli, Öğrenilmiş Güçlülük, Umutsuzluk, Special Education, Hearing Disability, Learned Resourcefulness, Hopelessness
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi ve Denetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 122
Özet
Bu araştırma, İşitme engelli öğrencilerin öğrenilmiş güçlülük düzeyleri ile umutsuzluk düzeyleri arasındaki ilişkinin incelenmesi amacıyla yapılmıştır.Çalışma evreni 2012?2013 eğitim öğretim yılında İstanbul ilinde bulunan İşitme Engeller Ortaokulları, İşitme Engelliler Özel Eğitim Meslek Liseleri ve Tuzla İlçesinde bulunan Meslek Liselerinde Okuyan İşitme Engelli Kaynaştırma öğrencilerdir. Örneklem bu evren içinden araştırmaya katılan 258 öğrencidir.Araştırma ile ilgili veriler Öğrenilmiş Güçlülük Ölçeği ile Umutsuzluk Ölçeği ve Kişisel Bilgi Formu ile toplanmıştır. Ölçeklerden elde edilen veriler kodlanarak bilgisayar ortamında SPSS paket programı yardımıyla çözümlenmiştir. Ölçeğin birinci bölümüyle ilgili verilere ilişkin frekans ve yüzde dağılımı alınmış, öğrencilerin tutumlarının belirlenmesine yönelik olarak aritmetik ortalama ve standart sapma, tutumlar arasında farklılığı ortaya koyabilmek için ikili karşılaştırmalarda t testi, ikiden fazla değişken gruplarının karşılaştırılmasında ise tek yönlü varyans analizi kullanılmıştır. Görüşler arasında anlamlı bir farklılık olup olmadığı ?=0.05 anlamlılık düzeyinde test edilmiştir.Araştırmadan elde edilen bulgular şunlardır;1.İşitme engelliler ortaokulu ve meslek liselerindeki işitme engelli öğrencilerin umutsuzluk düzeylerinin ortalamalar seviyesinde olduğu, cinsiyet, baba eğitim durumu, işitme kaybı, değişkenine gruplar arasındaki anlamlı farklılıklar bulunmamıştır.2.İşitme engelli öğrencilerin annelerinin eğitim durumu, ekonomik durum, okul türü, sınıf değişkenlerine göre anlamlı farklılık görülmüştür.3.İşitme engelli öğrencilerin öğrenilmiş güçlülük düzeylerinin ortalamalar seviyesinde olduğu, cinsiyetlerine, sınıflarına, işitme kaybına göre anlamlı farklılık bulunurken, anne ve baba eğitim durumuna ailenin gelir durumuna göre öğrenilmiş güçlülüklerinde anlamlı bir farklılık bulunmamıştır. 4.Umutsuzluk ölçeği ile öğrenilmiş güçlülük ölçeği arasındaki ilişkiler istatistiksel olarak negatif yönde anlamlıdır. Yani umutsuzluk arttıkça öğrenilmiş güçlülük azalmaktadır.
Özet (Çeviri)
This research was made to investigate the relationship between levels of hopelessness and Learned ? Resourcefulness levels for the Hearing-Disable students.The framework of this research is about combined Hearing ?Disable students who are educating in all İstanbul secondary schools for the Hearing-Disables ,special educational Vocational Schools and Vocational Schools in the district of Tuzla Hearing ?Disable students. 258 students are participated in the survey sample in this universe.Research on the datas was collected with ` Learned Resourcefulness Scale and Hopelessness Scale and Personal İnformation form. In the first part of three part scale is about personal informations , the second part is a sense hopelessness to measure 20 attitude statements , the testimony of the third section is about 36 ratings given to measure the resourcefulness of the learned.The datas obtained from scalas, coded and analyzed using SPSS package program.About the first part of the scale on the datas concerning is taken the frequency and percentage distribution , in order to determine students attitudes and perceptions of the arithmetic mean and standart deviation, attitudes elucidate the differences between the comparisons ` t ` test, groups or more than two variables were compared, a one way analysis variance was used. Whether there is a significant difference between opinions was tested on the a= 0.05 significance level.The findings of the research are as follows;1. The level of hopelessness was found to be at the level of averages fort he hearing-disable students in secondary school and in vocational high school. Also the hopelessness scale scores for the hearing-disable students were not significantly different between the groups according to gender and their fathers' educational level.2. Hopelessness scale of the hearing-disables students was observed as different according to the variabilities on their mothers' educational level, economic situations, school status and grade.3. While the level of learned Resourcefulness of hearing-disable students was found at the level of averages and it also shows difference according to their gender, grade and loss of hearing, their learned resourcefulness weren?t significantly different according to their parents' educational level and economic status.4. The relationship between hopelessness scale and learned resourcefulness was conducted statistically significant negative direction. As a result, while hopelessness increases , Learned Resourcefulness decreases.