Çizgi roman tekniğinin işitme engelli bireylerde kıssa öğretimine etkisi
The effect of comics technique on teaching stories for hearing impaired individuals
- Tez No: 848880
 - Danışmanlar: PROF. DR. CEMİL ORUÇ
 - Tez Türü: Yüksek Lisans
 - Konular: Felsefe, Philosophy
 - Anahtar Kelimeler: Din Eğitimi, İşitme Engeli, Çizgi Roman, Fil Suresi, Religious Education, Hearing-impairment, Comic Book, Surah al-Fil
 - Yıl: 2023
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: İnönü Üniversitesi
 - Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 97
Özet
İşitme engelli bireyler, normal işiten bireylere göre kendilerine anlatılan konuları anlamakta birtakım güçlükler yaşamaktadır. İşitme engelli bireylere eğitim veren eğitimciler ise ilgili dersi öğrencilere anlatırken zorluk çekmektedirler. Bu zorlukların sebeplerinden biri de anlattıkları konuyu görselleştirerek anlatmak zorunda olmalarıdır. Çoğunluğu soyut konular olan din derslerinde bu zorluk bir hayli artmaktadır. Bu araştırmada, bu sorun üzerine yoğunlaşılmış, eğitimcinin konuyu daha kolay ve anlaşılır bir şekilde anlatabilmesi, öğrencilerin de konuyu daha iyi anlayabilmesi için çizgi roman tekniğinin etkililiği araştırılmıştır. Bu amaçla, fil kıssası çizgi romana aktarılarak, çizgi romanın işitme engelli bireylerde, anlatılan kıssanın öğrenilmesi üzerindeki etkililiği araştırılmıştır. Araştırmada kontrollü öntest-sontest deneysel desen kullanılmıştır. Araştırmanın çalışma grubu, İstasyon Gençlik Merkezi Kur'an Kursuna devam eden 14 işitme engelli öğrenciden oluşmaktadır. Bu öğrenciler deney ve kontrol grubu olmak üzere iki gruba ayrılmıştır. Araştırmaya katılan bu gruplara deney öncesinde ön test, uygulama sonrasında ise son test uygulanmıştır. Araştırmanın nicel verileri, bir deney ve bir kontrol grubuna uygulanan“başarı testinden”elde edilmiştir. Araştırmada, işitme engellilerin eğitiminde görsel içerikli materyal kullanılmasının, işitme engelli öğrencinin, konu daha kolay öğrenmesini sağladığı ve öğrenciyi derse karşı daha ilgili ve motive hale getirdiği, dersi öğreten öğreticiye kolaylık sağladığı sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
Individuals with hearing-impairment happen to have several hardships in subjects that are tought to them compared to the ones with normal hearing capacity. Lecturers who teach hearing-impairment individuals have difficulties while having classes with them. One the reasons of these difficulties is having to lecture them by visualizing the subjects in their curriculum. That handicap escalates in religious subjects which have abstract themes. In this research, that handicap is zoomed in and the efficacy of comic books technique is gone through in order the fact that lecturers are able to teach individuals with hearing-impairment easier and cognisably as well as the learners comprehending the topic much better. Hence, efficacy of comic books is observed on the learning outcomes by narrating ' The Incident Of Elephant' on a comic book. Controlled pre-test /post-test experimental approach is used in this research. The participants of the research consists of the fourteen year old individuals with hearing impairment studying 'İstaston Youth Center Quran Course'. Students are divided into two groups as contolled group and experimental group. Those students are made to take a pre-test before the experiment and later a post-test after the experiment. Quantitative data are obtained through the achievement test that are applied on both contolled and experimental groups. Consequently in this research, it is acknowledge that using visual materials in teaching process has a significant effect on learning the subject smoothier, increasing students' eagerness and motivation towars the subject and providing convenience to the students.