Anadolu liselerinde görev yapan öğretmenlerin karşılaştıkları disiplin problemleri ve bunlara baş etme yolları
The discipline problems that the teachers who work for Anatolian high schools face and the ways to deal with these problems
  1. Tez No: 327649
  2. Yazar: ABDULLAH AYGÜN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SEMRA ÜNAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Disiplin, Sınıf Disiplini, Problem Davranış.Ocak 2013 Abdullah AYGÜN, Discipline, Classroom Discipline, Problem Behavior.In January 2013, Abdullah AYGÜN
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi ve Denetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 162
Özet
Bu çalışmada Anadolu liselerinde görev yapan öğretmenlerin karşılaştıkları disiplin problemleri ve bunlara baş etme yolları belirlenmeye çalışılmıştır. Ayrıca öğretmenlerin sınıf disiplinine ilişkin görüşlerinin ve bunlarla baş etme yollarının cinsiyet, yaş, mesleki kıdem, okuldaki görev, branş, eğitim düzeyi ve okuldaki görev yapma süresine göre farklılaşma durumu faktör bazında incelenmiştir. Anadolu liselerinde görev yapan öğretmenlerin karşılaştıkları disiplin problemlerini ve bunlarla baş etme yollarını saptamak amacıyla yapılan araştırmada tarama modeli kullanılmıştır. Anket soruları tesadüfî ve tabakalama olarak belirlenen farklı Anadolu liselerinde görev yapan 290 öğretmene uygulanmış; ancak kontrol sonrası değerlendirilemeyecek kadar eksik bırakılan 38 anketin çıkarılmasından sonra kalan 252 adet anket çalışmada temel alınmıştır.Anket, öğretmenlerin demografik özellikleri (kişisel bilgiler) ile Anadolu liselerinde görev yapan öğretmenlerin öğrencilerden kaynaklanan disiplin problemleri, yöneticilerden kaynaklanan disiplin problemleri, velilerden kaynaklanan disiplin problemleri, öğretmenlerden kaynaklanan disiplin problemlerini ölçen sorulardan oluşmaktadır.Değerlendirme sorularında dörtlü derecelendirme ölçeği kullanılmıştır. Katılımcılardan sınıf disiplinine ilişkin görüşlerini her bir maddeyi (1) Çok Fazla Etkilidir, (2) Çoğunlukla Etkilidir, (3) Nadiren Etkilidir, (4) Çok Az Etkilidir seçeneklerinden birini kullanarak değerlendirmeleri istenmiştir.Araştırmada veri toplama araçları ile 252 katılımcıdan elde edilen verilerin çözümlenmesi SPSS 15.0 paket programı kullanılarak bilgisayar ortamında gerçekleştirilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, it is tried to be determined the disciplinary problems faced by teachers working in Anatolian high schools and the ways to deal with them. In addition , the views of teachers ? classroom discipline and their ways of coping with them were examined by taking into consideration of their differentiation in gender, age, seniority, school, education, and duration of working in the same school. Survey method was used to determine the disciplinary problems faced by the teachers who work in Anatolian High Schools and their ways of coping with them. The survey questions were applied by a random, stratified method to the 290 teachers working in different Anatolian High Schools but only 252 survey studies were based on after 38 questionnaires were removed because they weren?t filled in properly enough to be evaluated.The survey consists of questions which measure the demographic characteristics of teachers (personal information ) and also measure the disciplinary problems arising from anatolian high school students , teachers , executives and discipline problems caused by parents.In the evaluation questions , four rating scales were used. Each of the participants were asked to evaluate their views on the matter to the discipline of the class by choosing one of the options as (1) Too Much Effective , (2) Mostly Effective , (3) Rarely Effective , (4) Very Low Effective .In the survey , the data collecting instruments and the analysis of the data obtained from 252 participants were determined by using a computer program called SPSS 15.0 software.