İstanbul ili Arnavutköy ilçesindeki ortaöğretim kurumlarında görev yapan yöneticilerin iletişim becerilerinin öğretmen motivasyonları ve akademik tükenmişlikleri üzerine etkisi
The role of communication skills of administrators, who work at highschools in Arnavutköy Istanbul, on teacher's motivation and academic effeteness
- Tez No: 327669
- Danışmanlar: PROF. DR. ADİL ÇAĞLAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: İletişim becerisi, motivasyon, akademik tükenmişlik, Communication Skills, Motivation, Academic Effeteness
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi ve Denetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 116
Özet
Bu araştırma; ortaöğretim kurumlarında görev yapan yöneticilerin iletişim becerilerinin öğretmenlerin motivasyon ve tükenmişlik düzeyleri üzerindeki etkilerinin belirlenmesi amacıyla hazırlanmıştır. Amaç doğrultusunda, kişisel bilgi formu, iletişim becerileri ölçeği, motivasyon ölçeği ve akademik tükenmişlik ölçeklerinden oluşan anket formu, 2012-2013 eğitim öğretim yılında İstanbul ili Arnavutköy ilçesinde yer alan ortaöğretim kurumlarında görev yapan ve anket uygulamasını kabul eden 205 öğretmene uygulanmıştır.Anketlerden elde edilen veriler bilgisayar ortamında SPSS 17.0 istatistik paket programı aracılığıyla çözümlenmiştir. Araştırmaya katılan öğretmenlerin demografik özelliklerinin belirlenmesinde frekans ve yüzde istatistiklerinden, okul yöneticilerine ilişkin algıladıkları iletişim beceri düzeyi, motivasyon ve akademik tükenmişlik düzeylerinin belirlenmesinde ortalama ve standart sapma istatistiklerinden, değişkenler arası ilişkilerin belirlenmesinde korelasyon analizinden faydalanılmıştır. Öğretmenlerin motivasyon ve akademik tükenmişlik düzeylerinin okul yöneticilerinin iletişim becerilerinden etkilenme düzeyinin belirlenmesinde ise regresyon analizinden yararlanılmıştır.Araştırma sonucunda; okul yöneticilerinin iletişim beceri düzeylerinin öğretmenlerin motivasyon ve akademik tükenmişlik düzeyleri üzerinde istatistiksel açıdan anlamlı etkilerinin olduğu, okul yöneticilerinin iletişim beceri düzeyleri arttıkça öğretmenlerin motivasyon düzeylerinin arttığı, akademik tükenmişlik düzeylerinin ise azaldığı saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
This study is intended to determine the role of communication skills of the administrators, who work at high schools in Arnavutköy İstanbul, on teachers ` motivation and academic effeteness. In accordance with this purpose, a questionnaire form consisting of personal information form and scales of communication skills, motivation and academic effeteness was conducted on 205 teachers working in Arnavutköy İstanbul in 2012-2013 academic year and accepting to fill in the form.The data gathered from the questionnaire were analyzed in computer environment through statistical package for social sciences.(SPSS 17.0) Frequency and percentage statistics were used in determining democraphic features of participants; averaging and standard deviation statistics were used in determining the level of participants in effeteness, motivation and their level of communication skills towards administrators; and correlation analysis was used in determining the correlation.Regression analysis was used in determining the role of administrators? communication skills on teachers? motivation and their academic effeteness.The results of this study revealed that communication skills of school administrators statistically have significant effect on motivation and academic effeteness level of teachers. The results also revealed that as communication skills level of the administrators develop, the motivation level of teachers increase and academic effeteness of them decrease.