Ortaokullardaki öğretmenlerin ders zamanını etkili kullanma becerileri: Öğrenci algısına göre
Teachers's skills at managing lesson time effectively at middle schools: According to students' perceptions
- Tez No: 327670
- Danışmanlar: PROF. DR. SEMRA ÜNAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Zaman Yönetimi, Ders Zamanı, Ders Zamanını Etkili Kullanma Becerileri, Öğrenci Algısı, Time Management, Lesson Time, Skills Of Spending Lesson Time Effectively, Student?s Perception
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi ve Denetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 169
Özet
Ortaokullardaki Öğretmenlerin Ders Zamanını Etkili Kullanma Becerileri(Öğrenci Algısına Göre)Araştırmanın amacı İstanbul ili Pendik ilçesindeki ortaokullarda görev yapan branş öğretmenlerinin ders zamanını etkili kullanma becerilerine ilişkin öğrenci algılarını belirlemek ve gerekli önerilerde bulunmaktır. Bu doğrultuda araştırma Pendik İlçesindeki ortaokul öğrencilerini kapsamaktadır.Araştırmanın örneklemine İstanbul ili Pendik ilçesinde bulunan ortaokullar; sosyo-ekonomik düzeyi ve okul başarı sıralamasına göre çok iyi, iyi, orta ve düşük olmak üzere 4 gruba ayrılmıştır. Bu 4 gruptan tesadüfî örneklem yolu ile ikişer okul örnekleme alınmıştır. Toplamda 8 okul ve bu okullardaki 834 öğrenci örneklem içerisinde yer almaktadır.Araştırmada veri toplama aracı olarak anket uygulanmıştır. Anketin geliştirilmesi için öncelikle literatür taraması yapılmış, branş öğretmenlerinin görüş ve düşünceleri alınmış ve bir taslak geliştirilmiştir. İçerik geçerliliği için uzman görüşleri alınmış ve 60 maddelik bir madde havuzu oluşturulmuştur. Uzmanlar tarafından incelenen ve gözden geçirilen ankette çeşitli düzenlemeler yapılarak bazı maddeler çıkarılmış ve yeni maddeler eklenmiştir. Bu doğrultuda 35 maddelik bir anket geliştirilmiştir. Araştırmada tüm güvenirlik ve geçerlilik çalışmaları araştırmacı tarafından yapılmıştır.Araştırmada elde edilen verilerin analizinde SPSS paket programı kullanılmıştır. Araştırmaya katılan öğrencilerin cinsiyet, yaş, sınıf ve sınıf mevcudu değişkenlerine göre elde edilen veriler incelenmiştir. Cinsiyet değişkenine göre ?t? testi; yaş, sınıf ve sınıf mevcudu değişkenlerine göre de tek yönlü varyans analizi (ANOVA) ve elde edilen sonuçların arasındaki farklılıkları belirlemek için de tek yönlü varyans analizi (ANOVA) sonrası Post-Hoc LSD ve Scheffe testleri uygulanmıştır. Ayrıca anketteki bütün maddelere ait Frekans (N), Yüzde (%), Ortalama (X) ve Standart Sapma (Ss) değerleri bulunmuştur. Anlamlılık testinde 0.05 düzeyi esas alınmıştır.Araştırma ortaokullarda görev yapan öğretmenlerin ders zamanını etkili kullanma becerileri konusunda öğrenci algıları açısından farklılıkların olduğunu ortaya çıkarmıştır. Bu bağlamda elde edilen sonuçlara göre tartışma ve önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
Teacherfs's Skills At Manayging Lesson Time Effectively At Middle Schools(According To Students' Perceptions)In this study, the purpose is to clarify the students? perception about the teachers? effective using of lesson time and to make reasonable suggestions. These teachers are choosen among the ones who work as subject teachers in İstanbul, Pendik middle schools. So, the study considers students who attend middle schools in Pendik District in 2012-2013 educational year. The sample of this study concerns middle schools in Pendik, İstanbul and they have been seperated in four groups as ?very good?, ?good?, ?middle? and ?low?, according to social- economical level and schools? success grading. Two schools were randomly chosen from these four groups. Totality 8 schools and in these schools 834 students took place in this sample.In this survey, a questionnaire was carried out to have datas. All reliability and validity studies were done by the surveyor. To prepare the questionnaire, first, literature survey has been done, then the ideas and opinions of the teachers were taken into consideration. Finally a questionnaire plan was prepared. For content validity, the professionals? opinions taken and a questionnaire pool was prepared including 60 questions. By taking out or adding some questions with the views of professionals, some changes were done. At last, a questionnaire was developed including 35 questions.Data was entered and analysed by SPSS packet programme. According to the students? gender, age, grade and their class size factors, all datas were surveyed. ?t? test was used for gender factor; one way variance analysis (ANOVA) was used for age, grade and class size factors. To determine the differences between obtained results taken from ANOVA , Post-Hoc LSD and Scheffe Tests were implemented. Besides, in the data analysis, frequence (N), Percentage (%),arithmetic average (X), and Standard Deviation (Ss) of all questions were obtained. At the significance test 0.05 level was based on.The findings of this study reveals that there are differences on students? perceptions to the teachers? skills at managing lesson time effectively. And in correspondance to this statement, the obtained results were discussed and necessary suggestions were made.