Kur'an'ın inanç ve inançsızlığa bakışı: Psikolojik bir yaklaşım
The outlook of Quran to faith and faitless: A psychological approach
- Tez No: 327680
- Danışmanlar: PROF. DR. HASAN KAYIKLIK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: İnanç, İman, İnançsızlık, Dinsel Şüphe, Kur'an, Din Psikolojisi, Faith, Belief, Faithless, Religional Doubt, Quran, Psychology of Religion
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 117
Özet
Bu çalışma, Kur'an'ın inanç ve inançsızlığa bakışını, psikolojik yönden incelemeyi konu edinmiştir. Burada, inancın tanımlanması, gelişimi ve evreleri, inancı besleyen kaynaklar, iman, imanın gelişim süreci, boyutları, kişiliğe yansıması, inanç ve iman ayırımı, inançsızlık, inançsızlığın tanımlanması, şekilleri, inançsızlıkta etken faktörler, dinsel şüphenin tanımlanması, çeşitleri, Kur'an-ı Kerim'in inanç ve inançsızlığa bakışı psikolojik yönden araştırılmıştır. Bireyin yaşamında, inanç ile inançsızlığın nasıl, ne şekilde psikolojik ve dinî değişiklikler meydana getirdiği ortaya konulmuş, aynı zamanda bu konular Kur'an ayetleri ile açıklanmaya gayret edilmiştir.
Özet (Çeviri)
This study examines the view of Quran belief and unbelief by psychological. This thesis includes the identification of belief, development and stages of belief, differentiation of faith and belief, describe of faithless, forms of faithless, effective factors for faithless, describe of religional doubt and forms, and the view of belief and unbelief Quran. Also, what has caused changes in the lives of people of faith or unbelief are explained by verses of the Qur'an.