Kur'an'da inançsızlığın temel nedenleri
The main reasons for unbelief in the Qur'an
  1. Tez No: 407685
  2. Yazar: FATMA ARPAGUŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA KÖYLÜ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Kur'an, İman, İnanç, Şüphe, İnançsızlık, The Qur'an, Faith, Belief, Doubt, Unbelief
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 142
Özet
Tarihin her döneminde insanlar, bir yaratıcının varlığı konusunda hak veya batıl, doğru veya yanlış bir inanca sahip olmuşlardır. Yapılan araştırmalar, dinin geniş kitleler tarafından hala kabul gören bir olgu olduğunu ortaya koymasına rağmen, insanlar arasında inançsızlığa yönelenlerin olduğu da görülmüştür. Bu çalışmada, yaratılış olarak inanan bir tabiata sahip olan insanın neden inançsızlığa düştüğü sorusuna, Yüce Allah'ın yarattığı insanı her yönüyle anlattığı Kur'an'ın rehberliğinde bütüncül bir bakış açısıyla cevap bulunmaya çalışılmıştır. Kur'an'ın hastalık olarak değerlendirdiği inançsızlık meselesi birçok nedenden kaynaklanmakla birlikte, Kur'an'da bu nedenlerin temelde kibir, heva, haset, inat, nankörlük, atalar kültü, dünya sevgisi, aklı kullanmamak, korku, şeytanın etkisi ve körelme gibi konular üzerinde yoğunlaştığı görülmektedir. İmanın çok farklı ve karmaşık süreçlerle kazanılıp kaybedilebilecek bir özelliğe sahip olmasından dolayı Kur'an'da inançsızlığa yol açan sebepler birçok defa tekrar edilmiş ve böylece insanlar, psikolojik yapılarını alt üst eden ve hayatı anlamsızlaştıran inançsızlık hastalığına kapılmamaları noktasında uyarılmıştır.
Özet (Çeviri)
Thorough the history human beings have a right or wrong or true or false belief about the God. Although most of the researches set forth that a great majority of people have had a religion, some people have a tendency toward unbelief. The main purpose of this study is to examine why human beings who have a belief in nature fall into the illness of unbelief based on the Qur'anic revelation. Although there are many reasons for unbelief according to the Qur'an which accepts unbelief as a malady, the most important reasons mentioned in the Qur'an as follow: Arrogance, desire, envy, obstinacy, ingratitude, ancestor's cult, world compassion, not using reason, fear, effects of Satan and insensitivity. Since the faith has a feature that can be obtained and lost easily and is very complex, the issue of unbelief has been repeated many times in the Qur'an. Thus, human beings are warned against unbelief that turn upside down their psychologies and make their lives meaningless.