Zorunlu formatörlük uygulaması ve bilişim teknolojileri öğretmenlerinin gelecekteki konumuna ilişkin öğretmen görüşleri: Adana ili örneği
Opinions of the teachers about the obligatory formatorship application and the future positions of the informatics technologies teachers: A case study in Adana
  1. Tez No: 327684
  2. Yazar: HATİCE DUMAN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. M. OĞUZ KUTLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Formatör, BİTEFO, Bilişim Teknolojileri öğretmeni, Bilişim Teknolojileri dersi, Formator, BITEFO, Informatics Technologies Lesson, Informatics Technologies Teacher
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 135
Özet
Bu araştırmanın genel amacı, Adana ili merkez ilçelerinde görev yapan Bilişim Teknolojileri Formatör Öğretmenleri (BİTEFO)'nin zorunlu formatörlük uygulaması ve BT öğretmenlerinin gelecekteki konumlarına ilişkin görüşlerini belirlemektir.Araştırmanın evrenini 2011-2012 eğitim-öğretim yılında Adana ili merkezi ilçelerinde bulunan, Milli Eğitim Bakanlığına bağlı resmi ilköğretim okullarında görev yapan ve branşı Bilişim Teknolojileri olan BİTEFO'lar oluşturmaktadır. Araştırmacının hazırladığı anketi, 120 BT öğretmeninden 55 kişi web üzerinden yanıtlayıp göndermiştir.Verilerin istatistiksel analizi SPSS 11.5 paket programıyla yapılmıştır. Verilerin analizinde, anketin her bir maddesi ile ilgili öğretmen görüşlerinin frekans ve yüzdesi hesaplanmış, değişkenlere göre anlamlı bir fark olup olmadığına tespit etmek için Mann-Whitney U testi kullanılmıştır.BİTEFO'ların; formatörlük görevini teknoloji konusunda rehberlik yapmak olarak algıladıkları, en çok öğretmenlere ve idarecilere yardımcı oldukları, mesai saatlerinin düzenlenmesi gerektiği, zorunlu formatörlüğü yanlış buldukları, görev dışı işler nedeniyle sorun yaşadıkları, yaptıkları işten keyif almadıkları, FATİH projesiyle branşlarının önem kazanmasını umdukları sonuçlarına ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this research is to define the opinions of the Informatics Technology Formator Teachers (BITEFO) who work in the center provinces of Adana, about the obligatory formatorship application and the future positions of the Informatics Technologies (IT) teachers.The universe of the research consists of BITEFO?s who work in the Ministry of Education primary state schools in the center provinces of Adana in the 2011-2012 academic year and whose branches are Informatics Technologies. 55 of 120 IT teachers answered the questionnaire which the researcher had prepared through the web and sent.The statistical analyses of the data were done by SPSS 11.5 package programme. In the analyses of the data, the frequency and percentage of the teachers? opinions related with each item of the questionnaire, were calculated, Mann-Whitney U test was applied for identifying whether there was or wasn?t a meaningful difference according to the variables.It has been found that BITEFO?s; take the formatorship duty as a guidance about technology, help mostly to the principals and teachers, say that their working hours should be re-arranged, find the obligatory formatorship wrong, have problems because of unexpected works out of duty, do not enjoy doing this job, expect their branches to gain importance with the FATIH Project.