Diyanet İşleri Başkanlığı'na bağlı Kur'an kurslarında yeni düzenlemeler ve din eğitimi: Adana örneği
The Presidency of Religious Affairs of the Koran courses based on the new regulations and religious education: The sample of Adana
  1. Tez No: 327703
  2. Yazar: TÜRKER AKŞENER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ZEKİ SALİH ZENGİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Diyanet İşleri Başkanlığı, Süreli Kur'an kursu, Din eğitimi, The Presidency of Religious Affairs, Time-bound Quran course, Religious education
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 242
Özet
Bu araştırma Diyanet İşleri Başkanlığına bağlı sekiz aylık kesintisiz eğitim yapan Süreli Kur'an kurslarında yapılan din eğitimi çalışmalarının verimliliğini ölçmek, öğretim materyallerinin yeterliliğini, öğretime katkısını test etmek, öğretici ve öğrencilerin profilini ortaya koymak ve bu kursların sorunlarını ortaya çıkararak çözüm üretmek amacını taşıyan bir alan araştırmasıdır.Bu araştırmada 2010-2011 eğitim öğretim yılında örneklem olarak Adana il merkezinin dört merkez ve iki taşra ilçesinde Diyanet İşleri Başkanlığına bağlı olarak faaliyet gösteren 30 Kur'an kursu seçilmiştir. Bu kurslarda eğitim gören 41 kurs öğreticisi ve 591 kurs öğrencisine anket uygulanmıştır.Yapılan anket çalışmasında öğrencilere 25 , öğreticilere 38 soru yöneltilmiştir. Çıkan sonuçlar SPSS For Windows 17.0 istatistik analiz programıyla ?yüzde, frekans dağılımı, t-testi ve kruskal-wallis? testleri yapılarak sonuçlar değerlendirilmiştir.Araştırma sonunda öğreticilerin kendilerini geliştirme, pedagojik formasyon, eğitimde teknolojiyi ve yenilikleri takip etme konusunda yetersiz oldukları, ders kitaplarının derste kaynak kitap olarak okutulduğu fakat beğenilmeyen taraflarının olduğu, kurs binalarının kimilerinin fiziki yapılarının yetersiz olduğu sonucuna varılmıştır. Kurslara devam eden öğrencilerin orta ve alt gelir tabakasından ve eğitim seviyesi düşük, daha çok evli kadınlardan oluştuğu ve derslere devam, anlama ve anlatma sorunlarının yaşandığı tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The present research is a field work to measure the effieciency of religious education implemented in Time-bound Quran course under Department The Presidency of Religious Affairs, for seamless eight month. In addition it aims to measure the sufficiency of education materials, to try out the contribution to education, to profile students and teachers and to present a solution by figuring out the problems of these courses.In this research the sampling was randomly selected 30 Quran course active in four central town and two downtown in Adana under Department of Religious Affairs. A survey was applied to 41 teachers and 591 students who study in these courses.In this survey, 25 questions were asked to students and 38 questions were asked to teachers. The results are evaluated by statistical analysis program SPSS For 0 Windows 17. ?percentage, frequency distribution, Independent t test and kruskal-wallis?, tests.At the end of the research, it is concluded that teachers are not enough at improving themselves and pedagogoic formation and following the technonolgy and improvements at education. It is also concluded that the course books contain unappreciated parts and the physical conditions some of courses are not enough for education. It is detected that the students couldn?t attend the classes regularly and there could be misunderstanding and misteaching problems because the students are mostly married women and from middle & low income segment and not well educated.