Yaz Kuran kursları öğretim programı amaçlarının gerçekleşme düzeyleri: Sivas il merkezinde bir alan araştırması
Relization levels of the education goals for the summer Qur'anic courses: An area research in the example of Sivas
  1. Tez No: 218566
  2. Yazar: MUSTAFA ÖNDER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. CEMAL TOSUN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Din, Eğitim ve Öğretim, Religion, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Summer Qur'amc Courses, curnculum, realization levels of goals, system of exchange rate, frame-flexible program
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Din Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 228
Özet
Kur'an ayetlerinin inmeye başlamasından itibaren onları okuma, yazma ve anlama faaliyeti de başlamıştır. Türkler Müslüman olduktan sonra dinin ana kaynağı olan Kur'an-ı Kerim'i okuma ve okutmaya ayrı bir önem vermişler, bu faaliyetlerle ilgili müstakil okullar kurarak, ilim dalları geliştirmişlerdir. Hiç kesintiye uğramadan günümüze kadar devam eden Kur'an okutma, dini bilgiler öğretme işini şu anda Diyanet İşleri Başkanlığına bağlı Kur'an Kursları ve Yaz Kur'an Kursları ilgili yasa ve yönetmelikler doğrultusunda yerine getirmektedir.Yaygın din eğitimini yeni gelişmeler ve çağdaş eğitimin verilerine göre düzenleyen Başkanlık, son iki yıldır Yaz Kur'an Kurslarında Çerçeve-esnek program anlayışı ile kur sistemine dayalı bir programın uygulamasına başlamıştır. Sivas ili örnekleminde yapılan bu çalışmada; Yeni programın özellikleri, belirlenen hedeflerin gerçekleşme düzeyleri, bunu etkileyen faktörler, öğrenci beklentilerini karşılama durumu ve uygulamadaki problemler araştırılmıştır. Çalışmanın program geliştirme faaliyetlerine, kurslardaki öğretim faaliyetlerine ve Diyanet İşleri Başkanlığının ilgili birimlerine katkı sağlayacağı düşünülmektedir.Tezin birinci bölümünde; Teorik ve metodolojik bilgilerle birlikte, yeni program ve kur sistemi hakkında bilgiler verilmiştir. İkinci bölümünde; Yapılan anket ve başarı testlerinden elde edilen verilerin analizi ve yorumları yapılarak, öğrencilerin kişisel özellikleri, başarı durumları, hedeflerin gerçekleşme düzeyleri ve bunu etkileyen faktörler tespit edilmeye çalışılmış, yeni programın uygulama safhası ile ilgili gözlemler üzerinde durulmuştur. Son bölümde ise; Çalışmadan elde edilen sonuçlar ve öneriler sıralanmıştır.
Özet (Çeviri)
The activity of reading, writing and understanding of the Qur'anic verses started from the very beginning. Turks have attached great importance to reciting the Qur'an and its education since they became Muslims, so they have established independent schools and developed science branches relating to these activities. The activity of instructing the Qur'an that has lasted so far without interruption and teaching religious information have been carried out in line with the laws and instructions concerning the Qur'anic courses and summer Qur'anic courses affiliated to the Directorate of Religious Affairs.The Directorate, which arranged the informal education according to the recent developments and data of the contemporary education, has started the application program for two years depending on the understanding of frame-flexible curriculum. In this study taking Sivas an example, It has been researched the features of the new program, realization levels of the determined aims of education and the situation of meeting students' expectations. It is thought that this study can make contributions to the activities of program development.In the First Part of the thesis the historical development of the Qur'anic education, the Qur'anic courses in the republican era and today's Qur'anic courses are concentrated on. In the Second Part, interpreting the results of the public survey and success test relating to the personal features of the course students and their expectations, it is tried to determine how the course curriculum was met in the application process and which aspects are running wrong. In the Third Part some theoretical information is given about the features of the New Summer Qur'anic Courses curriculum, the problems met during the application and the nature of the system of exchange rate. The thesis terminates with the part of conclusions and suggestions.