Otto Dix, Pablo Picasso, Leon Golub ve Fernando Botero'nun savaş temalı resimlerinden seçilmiş örnekler üzerine bir inceleme çalışması
A study on selected paintings on the theme of war by Otto Dix, Pablo Picasso, Leon Golub and Fernando Botero
- Tez No: 327710
- Danışmanlar: DOÇ. SUAT KARAASLAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
- Anahtar Kelimeler: Savaş, Sanat, Gerçeklik, Toplumsal Travma, War, Art, Reality, Social Trauma
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Resim-İş Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 168
Özet
Bu çalışmada insanlık tarihinde kırılmalara sebep olan savaşlara odaklanmış olan resimler bir yandan sanat tarihi öte yandan da toplumsal tarih ile olan bağları esas alınarak incelenmiş, sanatçıların yakın tarihteki savaşlara dönük kişisel tutumları, kendi ürünleri ile tanıklık ettikleri tarihsel dönem arasında kurdukları ilişkiler ve söz konusu sanat ürünlerinin yarattığı tartışmalar saptanmaya çalışılmıştır.Sanat tarihi; pek çok sanatçının yaşanan toplumsal travmalara karşı kayıtsız kalmadığını, tersine onları üretici etkinliklerinin temel problemleri içine kattıklarını göstermektedir. Bu bağlamda çoğu sanatçı kendi döneminin de ötesine geçerek bu travmaları bir olgu olarak ortaya koymuştur. Otto Dix, Pablo Picasso, Leon Golub ve Fernando Botero gibi önde gelen sanatçılar, yakın tarih savaşları sırasında ve sonrasındaki tutumları ile sanat tarihinde yer edinmişlerdir. Savaş olgusu ile sanat üretimi arasındaki ilişki sanatçıların hem sanata hem de hayata ilişkin görüşlerinin belli bir netliğe kavuşması bakımından, `Savaş Dönemi Sanat' başlığı altında kavramsallaştırılmıştır. Bu çalışma, sanatın toplumsal algıda derin etkiler yaratma yeteneğini ortaya koymuş bir dizi sanat ürünü inceleme konusu yaparak, uygarlığın savaş ve şiddet sarmalını hâlâ aşamadığı bir tarihsel anda sanatın tarihsel birikiminden gelen olanaklarını yeniden ortaya konmuştur.Bu çalışma Otto Dix, Pablo Picasso, Leon Golub ve Fernando Botero'nun bütün ürünlerini kapsamamaktadır. Söz konusu sanatçıların savaş olgusunu ele alan çalışmalarına odaklanılmış ve bunlar arasından ise en çok tartışılan kimi ürünler ile çalışma sınırlandırılmıştır.
Özet (Çeviri)
Pictures focusing on wars that have led to widespread disruptions in the history of mankind have been analysed in this study both in terms of art history and the pictures? link with social history, artists? personal attitudes towards wars of recent history, how artists related to the historic period they witnessed in their work and the arguments their works of art created.Art history proves that a great many artists were not indifferent to the social traumas experienced; on the contrary, they were productively fed by the traumas. In this context, most artists went beyond their periods and established these traumas as phenomena. Such leading artists as Otto Dix, Pablo Picasso, Leon Golub and Fernando Botero carved out a niche for themselves in art history during and after wars of recent history through their attitudes. The relationship between the phenomenon of war and production of art is conceptualized under the title of ?Art in Period of War? in terms of artists? maturing their views of art and life. A series of works of art that presented the power of creating deep effects in the social perception of art are examined. The study also attempts to re-examine the possibilities emanating from the historical accumulation of art at a time when human civilization is still unable to move out of the vicious circle of war and violence.This study does not include all the works by Otto Dix, Pablo Picasso, Leon Golub and Fernando Botero. It focuses on the works of the afore-mentioned artists? works dealing with the phenomenon of war and is confined to the most controversial works of the artists mentioned above.