Yeni nesil matematik problemlerinin çözümünde okuma becerilerinin rolü: Bir karma yöntem araştırması
The role of reading skills in solving new generation math problems: A mixed methods study
- Tez No: 976793
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖMER YILAR
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Eğitim sorunları, Okuma akıcılığı, Yeni nesil soru, Öz düzenleme becerisi, Education problems, Reading fluency, New generation question, Self-regulation skill
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel Eğitim Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmanın temel amacı, yeni nesil matematik problemlerinin çözümünde okuma becerilerinin rolüne ilişkin açıklamalar sunmaktır. Bu temel amaçla öz-düzenlemeli öğrenme etkinlikleri ile desteklenen akıcı okuma uygulamalarının; öğrencilerin yeni nesil matematik problemi çözüm başarıları, okuduğunu anlama performansları, okuma hızları, doğru ve prozodik okumaları üzerindeki etkisi tespit edilmeye çalışılmıştır. Ayrıca bu çalışmada yeni nesil problemlerin ne olduğu, neden çözülemediği ve çözümüne ilişkin neler yapılabileceğine dair öğretmen ve öğrencilerin görüşlerini belirlemek de amaçlanmıştır. Yöntem: Bu çalışma, karma araştırma yaklaşımlarından müdahale desenine uygun olarak yürütülmüştür. Pilot çalışmanın örneklemi ilkokul 4. sınıf düzeyinde iki şubeden, asıl uygulamanın örneklemi ise ilkokul 4. sınıf düzeyinde dört şubeden oluşmaktadır. Nicel verilerin analizinde istatistiksel yöntemlere başvurulmuş, nitel verilerin analizinde ise betimsel ve içerik analizinden yararlanılmıştır. Bulgular: Pilot çalışma sonucunda gerçekleştirilen akıcı okuma uygulamalarının öğrencilerin akıcı okuma performanslarını ve okuduğunu anlama becerilerini artırdığı görülmektedir. Ayrıca yapılan grup içi ve gruplar arası karşılaştırmalardan elde edilen yeni nesil matematik problemi çözüm başarılarına ait bulgular, deney grubu lehine farklılıklar ortaya koymaktadır. Asıl uygulama sonucunda ise pilot uygulama sonuçlarına benzer şekilde okuma doğruluğu, okuduğunu anlama, yeni nesil matematik problem çözüm başarı puanları açısından öz-düzenlemeli öğrenme destekli deney grubunun kontrol gruplarından farklılaştığını göstermektedir. Araştırmanın nitel bulguları incelendiğinde ise yeni nesil soruların/problemlerin özel yayınevlerinin hazırladığı ek çalışma kitaplarından öğrenildiği; zorluğu, uzunluğu, gerektirdiği becerilerin düzeyi ve çeşitliliği açısından geleneksel soru tipinden farklılaştığı sonucuna ulaşılmıştır. Ayrıca bu problemlerin çözülebilmesi için okuma ve okuduğunu anlama becerisinin ön koşul, bilişsel becerilerin de gereklilik olduğu da elde edilen bulgular arasında yer almaktadır. Sonuçlar: Çalışmada öz-düzenlemeli öğrenme destekli akıcı okuma uygulamalarının öğrencilerin okuduğunu anlama ve yeni nesil matematik problemi çözüm başarılarını geliştirdiği, meydana gelen değişimin de kalıcılık etkisinin olduğu sonuçlarına ulaşılmıştır. Pilot çalışma ve asıl uygulamadan elde edilen nitel bulguların nicel bulguları açıkladığı, desteklediği ve geliştirdiği görülmektedir. Ayrıca çalışma, akıcı okuma bileşenlerinden okuduğu anlamaya hizmet etmesi açısından okuma prozodisinin önemini de ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
Purpose: The main purpose of this study is to provide explanations regarding the role of reading skills in solving new generation math problems. With this main objective, the effect of fluent reading practices supported by self-regulated learning activities on students' success in solving new generation math problems, their reading comprehension performance, reading speed, and accurate and prosodic reading was examined. Additionally, this study aims to determine the views of teachers and students on what new generation problems are, why they cannot be solved, and what can be done to solve them. Method: This study was conducted using a mixed-methods research approach appropriate for an intervention design. The sample for the pilot study consisted of two classes at the fourth-grade level. The sample for the main implementation consisted of four classes at the fourth-grade level. Statistical methods were used to analyze quantitative data. Descriptive and content analysis were used to analyze qualitative data. Findings: The pilot study revealed that the fluent reading practices implemented improved students' fluent reading performance and comprehension skills. Furthermore, findings on new-generation math problem-solving success obtained from intra-group and inter-group comparisons reveal differences in favor of the experimental group. The main application results show that, similar to the pilot study results, the self-regulated learning-supported experimental group differed from the control groups in terms of reading accuracy, reading comprehension, and new-generation math problem-solving success scores. When the qualitative findings of the study are examined, it is concluded that new generation questions/problems are learned from supplementary workbooks prepared by private publishers and differ from traditional question types in terms of difficulty, length, and the level and variety of skills required. Furthermore, the findings indicate that reading and reading comprehension skills are prerequisites for solving these problems, and cognitive skills are also necessary. Conclusions: The study found that fluent reading applications supported by self-regulated learning improved students' reading comprehension and new generation math problem-solving skills, and that the resulting change had a lasting effect. Qualitative findings from the pilot study and main application were seen to explain, support, and enhance the quantitative findings. Furthermore, the study highlights the importance of reading prosody in terms of its contribution to reading comprehension among the components of fluent reading.