Comparing the effects of comprehension-based speed reading strategies on L2 reading comprehension, reading rate, motivation for reading and metacognitive reading strategies
Anlayarak hızlı okuma stratejilerinin 2. dilde okuduğunu anlama, okuma hızı, okuma motivasyonu ve üstbilişsel okuma stratejileri üzerindeki etkilerinin karşılaştırılması
  1. Tez No: 846252
  2. Yazar: BEYLÜ KARAYAZGAN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MUSTAFA POLAT
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Dilbilim, Eğitim ve Öğretim, İngiliz Dili ve Edebiyatı, Linguistics, Education and Training, English Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Hızlı okuma, okuduğunu anlama, okuma stratejileri, üstbilişsel okuma stratejileri, yabancı dilde okuma, okuma hızı, motivasyon, okuma motivasyonu, ikinci dil, yabancı dil, okuma becerileri, Speed Reading, Reading Comprehension, Reading Strategies, Metacognitive Reading Strategies, L2 Reading, Reading Rate, Motivation, Reading Motivation, Second Language, Foreign Language, Reading Skills
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 216
Özet
Bu araştırma, yabancı dil sınıflarındaki anlayarak hızlı okuma stratejilerinin yabancı dilde okuduğunu anlama, okuma hızı, okumaya yönelik motivasyon ve üstbilişsel okuma stratejileri üzerindeki etkilerine odaklanmaktadır. Çalışmanın amacı, yabancı dil öğrenme ortamında anlayarak hızlı okuma çalışmalarının etkilerini incelemektir. Araştırma, Türkiye'de bir devlet üniversitesinin İngilizce hazırlık okulunda rastgele yöntemle seçilmis çalışma grubu ile yarı-deneysel karşılaştırmalı bir çalışmadır. Çalışma, 2020-2021 eğitim öğretim yılında Solomon 4 grup modeli kullanılarak yürütülmüştür. Çalışmanın katılımcıları, 18-22 yaşları arasında A2 düzeyinde 80 hazırlık sınıfı öğrencilerinden oluşmuştur. Bu araştırmada karma yöntem grup içi öntest/sontest kontrol gruplu yarı-deneysel desen uygulanmış ve uygulama 10 hafta sürmüş, ardından kalıcılık testi uygulanmıştır. Çalışmadaki veriler hem nitel hem de nicel veri toplama araçlarıyla elde edilmiştir. Araştırmada veriler, üstbiliş okuma stratejileri ölçeği, İngilizce okumaya yönelik motivasyon anketi, başarı testleri, soru türlerine göre başarı düzeyleri, okuma hızlarının ölçümü ve yarı-yapılandırılmış görüşme soruları ile elde edilmiştir. Nicel veriler bağımlı örneklem t-testi ve bağımsız örneklem t-testi ile, nitel veriler içerik analizi tekniği ile analiz edilmiş, temalar SWOT analizi ile gösterilmiştir. Araştırmanın bulguları, okulun okuma becerileri ders programına anlayarak hızlı okuma etkinliklerinin eklenmesinin deney grubundaki öğrencilerin hızlı okuma ve anlamalarını, üstbilişsel okuma stratejilerini ve İngilizce okumaya yönelik motivasyonlarını arttırdığını ve bu alanlardaki artışın 4 hafta sonunda da kalıcı olduğunu göstermiştir. Araştırmanın bulgularına göre, deney grubundaki öğrencilerin kelime bilgisi ve referans (değinme) tarzı sorularda daha başarılı oldukları görülmüştür. Ayrıca, anlayarak hızlı okuma etkinlikleri yararlı, verimli, pratik ve etkili olarak değerlendirilmiş, bu etkinliklerin okulun programına eklenmesi gerektiği belirtilmiştir.
Özet (Çeviri)
This research focused on comparing the impacts of comprehension-based speed reading strategies in L2 classes on L2 reading comprehension, reading rate, motivation for reading, and metacognitive reading strategies. The research employed a quasi-experimental comparative study with a randomized study group at an English preparatory school at a state university in Turkiye. Using a Solomon 4 group design, the study was conducted during the 2020-2021 academic year. The participants consisted of 80 preparatory class A2 level students between the ages of 18-22. In this research, a mixed method quasi-experimental design with pretest/posttest and delayed post-test was applied and the application lasted for ten weeks. The data in the study was obtained with both qualitative and quantitative data collection tools. The data in the study were collected through the metacognitive reading strategies scale, motivation for reading in English questionnaire, achievement tests, success levels regarding question types in achievement tests, reading rates and semi-structured interview questions. The quantitative data was analyzed using independent samples and paired samples t-tests, while the qualitative data was analyzed through content analysis, and the themes were shown by SWOT analysis. The research findings indicated that integrating comprehension-based speed reading activities into the reading skills course program of the school resulted in increased reading rate, comprehension, metacognitive reading strategies, and motivation for reading in English among the students in the experimental group, and delayed post-tests showed that this increase sustained after 4 weeks. According to the findings of the study, the students in the experimental group were more successful in vocabulary and reference questions. Participants evaluated comprehension-based speed reading activities as useful, efficient, practical, and effective, and expressed the need for integrating comprehension-based speed reading activities into the school curriculum.