Bireyleri yönlendirmede alışveriş merkezlerinin mimari açıdan düzenlenmesi ve tüketim pratikleri
Ordering the architecture view of the shopping malls directing individuals and consumer practices
- Tez No: 327773
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ÖZGE UĞURLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İç Mimari ve Dekorasyon, İşletme, Interior Design and Decoration, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Tüketim kültürü, tüketici, alışveriş merkezi, manipülasyon, algı., algı, consumption culture, consumer, shopping center, manipulation, perceptKeywords: consumption culture, percept
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Maltepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Halkla İlişkiler ve Tanıtım Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Pazarlama İletişimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 137
Özet
Modernizmin ve postmodernizmin gelişim süreçleri kapitalizm ve küreselleşme çerçevesinde günümüzde iç içe geçerek bir bütün haline gelmiştir. Bu süreçle beraber tüketim alışkanlıkları değişerek, aşırı tüketime yönelme baş göstermiştir. Teknolojinin gelişimi ile beraber kitle iletişim araçlarına çoğalan talep bireylerin birbiriyle iletişim haline girebilmelerini arttırmıştır. Dünyadaki gelişmelerden rahatça haber alabilen bireyler, modayı daha kolay takip edebilmiş, tüketmeye daha hevesli hale gelir olmuştur. Bu süregelen tüketim eylemine çabuk alışan birey, kendini tüketim kültürünün bir parçası olarak görmeyi çabuk benimsemiş gözükmektedir. Böylece arz ve talebe karşılık pazardaki etkilerle beraber ihtiyaçlara yönelik yeni tüketim araçlarından en önemlisi olarak görülen alışveriş merkezleri ortaya çıkmıştır. Oluşum tarzı bakımından bu ticari mekanların gerek mimarisiyle gerek atmosferiyle tüketicilerin tüketim davranışlarında etkili bir rol oynadığı görülmektedir. Bu çerçevede alışveriş merkezleri manipülatif bir rol üstlenirken, tüketiciler de sahip oldukları farklı özellikler doğrultusunda çeşitli tüketim davranışları sergilemektedir. Bu çalışma tüketiciler ve alışveriş merkezleri arasındaki bu etkileşime ve bunun doğurduğu çıktılara odaklanmaktadır.Bu çalışmadaki amaç, bireyleri yönlendirmede alışveriş merkezlerinin mimari düzenlemelerle gerçekleştirdiği manipülasyonu gerek kavramsal olarak gerekse uygulamalı çözümlemesiyle ortaya koymaktır. Çalışmanın yöntemi kuramsal tartışmanın yanında görsel çözümlemedir.
Özet (Çeviri)
In the context of globalization and capitalism, development processes of modernism and postmodernism has become a whole nested through nowadays. With this process, the consumption habits have been changing towards to excessive. By the development of technology growing mass media has increased the demand of individuals able to enter into communication with each other. Individuals that can easily notice the developments in the world, followed the fashion trends more easily, have become more willing to consume. This is an ongoing act of consumption, individuals get used quickly, to see themselves as a part of the culture of consumption seems to be adopted quickly. Thus, the supply and demand effects correspond with the needs of the market is seen as the most important tools for the new consumer shopping centers have emerged. In terms of both architecture and atmosphere of style to the formation of these commercial spaces appear to play an effective role in consumption behavior of consumers. In this context, shopping centers have a manipulative role among a variety of different features in line with the consumers shows different consumption behaviour. This study is focusing on interaction between consumers and shopping malls, and towards to their results.Goal of this study, individuals need to manipulation carried regulations guiding the conceptual architecture of shopping centers as well as to determine the practical resolution. Type of work is visual solution besides theoretical discuss.