Örgüt imajı geliştirmede liderin rolü
Leader's role in improving organizational image
  1. Tez No: 327774
  2. Yazar: NİYAZİ FIRAT ERES
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MÜNEVVER ÖLÇÜM ÇETİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, İşletme, Education and Training, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Liderlik, İmaj, İç İmaj, Liderlik ve İç İmaj İlişkisi, Leadership, Image, Internal Image, Leadership and Internal Image Relationship
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Maltepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 150
Özet
Küresel rekabet, 20. yüzyılın başından itibaren pazarı etkileyen bir faktör olmuştur. 21. Yüzyıla gelindiğinde ise küresel rekabet hayatın her alanında şiddetli şekilde hissedilmektedir.İmalat sektörü gibi, hizmet sektörü de küresel rekabetten nasibini almaktadır. Rekabet edemeyen Örgütler kısa sürede sektörü terk etmek zorunda kalmaktadır.Rekabet ortamında örgütlerin varlıklarını sürdürebilmesi için, güçlü liderlere, güçlü sistemlere ve güçlü imaja sahip olmaları gerekmektedir.Liderler örgütlerini rekabet ortamında ayakta tutabilmek için kendilerini 21. Yüzyıl liderlik özellikleri ile donatmaları gerekmektedir. Liderler, Örgütlerinin müşteriler tarafından algılanan dış imajını ve ürün imajını etkilediği gibi, Örgütün iç imajını da etkileme potansiyeline sahiptirler.Eğitim Örgütlerinde Liderliğin, Örgüt iç imajına etkisine dair bir araştırma bulunamamıştır.Bu araştırmada, ortaöğretim düzeyinde hizmet veren İstanbul'daki okullarda görev yapan okul müdürlerinin liderlik özelliklerinin, Örgüt iç imajına etkisi, öğretmen algılarına dayalı olarak araştırılmıştır.Araştırmada, liderliğin alt boyutlarının, Örgütün iç imajının alt boyutlarına etkisi çoklu regresyon analizi ile sınanmıştır.Araştırmada ayrıca öğretmenlerin çeşitli sosyo-demografik özelliklerinin liderlik ve iç imaja ilişkin algılar üzerinde farklılık oluşturup oluşturmadığı bağımsız gruplar t testi ve bağımsız varyans analizi ANOVA testleri ile analiz edilmiştir.Araştırma sonunda, liderliğin alt boyutlarının Örgüt iç imajının alt boyutlarına etkisi anlamlı bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
Global competition has been an affecting the market since the beginning of the 20th century. However, when we consider 21st century, we feel the effect of global competition at every aspect of life.Like manufacturing sector, service sector is also influenced by global competition. Institutions that cannot compete have to leave the sector in a short time.In order for the organizations to maintain their existence at a competitive environment, they must have strong leaders, strong systems and a strong image.Leaders must provide themselves with the leadership properties of 21st century in order to keep their organizations alive at a competitive realm. As leaders affect the external image of their institutions perceived by customers and product image, they also have the potential to affect the internal image of the institution.No researches have been found concerning the effect of Leadership on the internal image of the institution.In this research, the effect of leadership features of school managers who work at schools in Istanbul that give high-school level education on the external image of the institution have been examined based on teacher perceptions.In the research, the effect of leadership?s lower dimensions on lower dimensions of instutition'S external image has been examined with regression analysis.What is more, in the research whether teachers socio-demographic features create a difference on perceptions concerning leadership and internal image have been analyzed with independent groups t test and one-way variance analysis ANOVA tests.At the end of the research, the effect of leadership's lower dimensions on lower dimensions on institutions internal image has been found meaningful.