Cumhuriyetten günümüze Türk kamu bürokrasisinde örgütsel büyüme olgusu
Case of organizational growth in Turkish public bureaucracy, from republic to present
- Tez No: 327994
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. CANTÜRK CANER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
- Anahtar Kelimeler: Bürokrasi, Kamu Bürokrasisi, Örgüt, Örgütsel Büyüme, Siyaset, Bureaucracy, Public Bureaucracy, Organization, Organizational Growth, Politics
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 209
Özet
Dünyada yaşanan hızlı ve çok yönlü değişim, klasik bürokratik örgütlerde köklü bir yeniden yapılanma ihtiyacı gündeme getirmiştir. Yirminci yüzyılın son çeyreğinde özellikle küreselleşmenin etkisiyle kendini daha da hissettiren değişim dinamikleri, yeni dünya düzeninde temel dayanaklarını oluşturmuşlardır. Dünyanın hemen hemen tüm ülkelerinde gelişmişlik düzeyi, bürokratik örgütlenmede bulunulan düzey ile ölçülmeye başlanmıştır. Çalışmamızda da bu bağlamda Türk kamu bürokrasisinin dünyada yaşanan tüm bu gelişmeler karşısındaki seyri gözlemlenmeye çalışılmıştır.Çalışmamız makro düzeyde incelenmiş olup zaman bakımından Cumhuriyet'in ilanından günümüze kadar olan süreç ile işlevsel bakımdan ise örgütsel anlamda merkezi yönetimin başkent teşkilatı ile sınırlandırılmıştır.Çalışmanın oluşturulması sürecinde ilk olarak literatür taraması yapılmıştır. Kitap, dergi ve makaleler incelenmiş, konuyla ilgili tez çalışmaları da gözden geçirilmiştir. İnternet üzerinden ulaşılan kaynaklara da yer verilmiştir. Dumlupınar Üniversitesi ve Süleyman Demirel Üniversitesi kütüphanelerinden etkin bir biçimde yararlanılmıştır. Yapılan bu hazırlıklardan sonra çalışmamız bilimsel araştırma tekniklerine uygun biçimde hazırlanmıştır.Çalışma üç ana bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde, büyüme ve örgüt kuramlarının teorik çerçevesi ele alınmıştır. Bürokrasinin tanım ve kapsamına değinildikten sonra genel hatlarıyla kamu bürokrasisinden ve kamu bürokrasilerinde büyümeyi etkileyen faktörlerden söz edilmiştir. Son kısımda bürokrasi ve siyaset ilişkisine değinilerek ilk bölüm sonlandırılmıştır.İkinci bölümde, Türk kamu bürokrasisi üzerinde durulmuştur. İlk Türk devletlerinden başlamak üzere Türk kamu bürokrasisinin örgütlenme ve işleyiş sistemi incelenmiştir. Aynı zamanda Türk kamu bürokrasisinde personel sistemi de bu bölümde çalışılmıştır.Üçüncü bölümde çalışmamızın ana konusu olan Türk kamu bürokrasisinde büyüme olgusundan bahsedilmektedir. Bu amaçla cumhuriyetten başlamak üzere günümüze kadar olan bürokratik örgüt yapısı incelenmiştir. Çalışmamızın üçüncü bölümü daha da detaylandırılarak Türk kamu bürokrasisinin seyri şu alt başlıklarda incelenmiştir; Cumhuriyetin ilanı ve tek parti dönemi, çok partili siyasal yaşam, soğuk savaş dönemi, liberalizme geçiş ve yeniden yapılanma süreci, küreselleşme süreci ve günümüz örgüt yapısı. Son olarak çalışmamızın genel değerlendirme ve sonuç kısmı yer almaktadır.
Özet (Çeviri)
World is experiencing a rapidand versatileway of alteration. Thisalteration has broughtheneedfor a radical restructuring to the classic bureaucratic organizations. Inthelastquarter of thetwentiethcentury, evokedwiththeimpact of globalization, dynamics of transition for medthepillars of the new world order. Inalmostallcountries of theworld, level of developmentstartedto be measured with thelevel of current bureaucratic organizations. Withinthiscontext, this papertries to observethecourse of the Turkish public bureaucracy regardingall these developments in theworld.Thisstudy has investigated themacro level within the limits of time andorganization. While time limit ranges between the declaration of republic to the present, organizational aspect is limited with capitalorganization of thecentral government.Preperation studies started with literaturereview. Relevantbooks, papersand completed dissertations are examined. Online resources are also included into examination process. Dumlupinar and Suleyman Demirel University libraries were sufficient institutions through thisprocess. Afterall, dissertation is prepared in compliance with scientific research methods.Thisworkconsists of three main chapters. Infirstchapter, theorical framedrawn forgrow thand organization models. After adressingthedefiniton and context of bureaucracy, public bureaucracy and fact or swhicheffectsthegrowth in public bureaucracy are mentioned in general terms. Chapterend saftertheexplanation of relevance between the politics and bureaucracy.Second chaptermainly considers Turkish publicbureaucracy. From first Turkstatestopresent, organizational and functional systems of Turkish public bureaucracy are examined. Personnelsystem of Turkish publicbureaucracy is alsostudiedwithinthischapter.Chapter three mentions the phenomenon of growth of Turkish public bureaucracy which is also the main subject of ourresearch. With this object in mind, bureaucratic organizational structure, from the emergence of Republic to present, is analyzed. Forfurther elaboration, evolution of Turkish public bureaucracy is outlined as; proclamation of the Republic and single-partyregimeperiod, multi-partydemocratic life, coldwarera, transition to liberalismandre for mationera, globalization and current organizational system. Chapterends with a general assessment and conclusion part.