Yalın maliyet muhasebesi sistemi ve plastik sektöründe uygulanması
The application of the lean cost acccounting system in the plastic industry
  1. Tez No: 327997
  2. Yazar: SERAP GÜNCÜR
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. NİYAZİ KURNAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Yalın Düşünce, Yalın Üretim, Yalın Maliyet Muhasebesi, Değer Akım, Nitelik Maliyetlendirme, The Lean Opinion, The Lean Production, The Lean Accounting, Value Current, Quality Costing
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 155
Özet
Yalın üretime geçen işletmelerin, yalnızca üretimlerini yalınlaştırmaları yeterli değildir. Yalın dönüşüme uyum sağlayabilmeleri için, muhasebe sistemlerini de yalınlaştırmaları gerekmektedir.Araştırmamız da, yalın üretim ve yalın maliyet muhasebesi sistemi arasındaki ilişki açıklanmıştır. Yalın üretim uygulandığında ne tür işlemler yapılabileceği ve elde edilen sonuçların nasıl raporlandığı ayrıntılı olarak anlatılmıştır. Yalın maliyet muhasebesi sistemini oluşturabilmek için; yalın düşünce, yalın üretim, maliyet muhasebesi ve yalın maliyet muhasebesi, değer akım, nitelik maliyetlendirme konuları hakkında bilgi verilmiş, değer akımda elde edilen maliyetlerin muhasebe kayıtları yapılmıştır.Uygulama bölümümüzde, yalın üretime geçen bir işletmenin yönetici ve çalışanlarının aldıkları yalın kararlar sonucu üretim aşamalarında nerelerde, nasıl israf yaptıkları belirlenmiş ve en az israfla nasıl daha hızlı bir üretim yapabilecekleri tespit edilmiştir. Örnek bir ürün belirlenmiş ve bu üründe değer akım da oluşan maliyetler çıkarılmış, birim maliyetler doğruya en yakın şekilde hesaplanmış ve değer akımda elde edilen maliyetlerin muhasebe kayıtları yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
The companies that uses the lean production, is not only to simplify their production. They have to csimplify the accounting system to conformity the lean transform.In the study is to explain relationship between the lean production and lean cost accounting system. By using the lean production which kindd of calculations and how the result will be reported is explained in detail. İt is given information about the lean opinion,, the lean production, the cost accounting, the value current, quality costing and the lean cost accounting to establish the lean cost accounting, and in addition to these, costing that is obtianed in the value current, has got the accounting records.In the part of the application, it is specified that the directors and workers of the company that uses the lean production, where and how wastes after the result of getting decisions in stages of production and it is located that how the company products with the minimum wasting. A sample product is selected and the costing related with the value current is eliminated, the unit cost is colculated correctly and the costing that acquired in the value current is accounted in detail.