Aracı kurumlarda kapsamlı gelirin raporlanması ve faaliyet sonuçlarına etkisinin incelenmesi
Comprehensive income reporting in brokerage firms and investigation of its impact on orerating results
- Tez No: 327996
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. TANSEL ÇETİNOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Aracı Kurumlar, Uluslararası Muhasebe Standartları, Toplam Kapsamlı Gelir, Kapsamlı Gelir Tablosu, Brokerage Firms, International Accounting Standards, Total Comprehensive Income, Comprehensive Income Statement
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 245
Özet
Sermaye piyasalarında aracılık faaliyetlerinde bulunan aracı kurumlar finansal raporlama esasları olarak Uluslararası Muhasebe Standartlarını benimsemiştir. Aracı kurumların faaliyet sonuçlarının raporlanması açısından değerlendirildiğinde bu durum geleneksel gelir tablosu uygulaması yerine kapsamlı gelir tablosu uygulamasına geçildiğini göstermektedir. Kapsamlı gelir tablosu uygulaması, dönem içinde raporlanan gelir ve gider kalemlerine ek olarak öz kaynaklarda raporlanan gerçekleşmemiş kazanç ya da kayıpların da gelir tablosuna ilave edilmesini gerektirmektedir. Bu uygulama aracı kurumların finansal performansını daha geniş bir bakış açısı ile değerlendirmeye imkan tanımaktadır. Kapsamlı gelir tablosu, dönem karı ya da zararı kalemine öz kaynaklarda raporlanan gerçekleşmemiş kazanç ya da kayıpların ilave edilmesi ile hesaplanan toplam kapsamlı gelir kalemi ile son bulmaktadır.Bu çalışmada, sermaye piyasalarının önemli oyuncularından biri olan aracı kurumların dönem karı ya da zararı kalemi ile toplam kapsamlı gelir kalemleri karşılaştırılarak kalemler arasındaki değişimler tespit edilmeye çalışılmıştır. Çalışma dört bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde, aracı kurumlar ile ilgili genel bilgilere yer verilmiştir. İkinci bölümde, aracı kurumların muhasebe sistemleri ele alınmıştır. Üçüncü bölümde gelir kavramı ve kapsamlı gelir kavramları ile ilgili açıklamalara yer verilmiştir. Dördüncü bölümde ise aracı kurumlarda kapsamlı gelirin raporlanmasına ilişkin uygulama örneğine yer verilmiş sonuçları yorumlanmıştır.
Özet (Çeviri)
Brokerage firms that mediate in capital markets adapt International Accounting Standards as financial reporting basics. This situation shows a shift from conventional income statement into comprehensive income statement application when it is considered in terms of reporting results of the brokerage firms. Comprehensive income statement requires that paper gains and loses as well as income and expenditure accounts reported during the period that are reported in equities should be added to income statements. This application provides the opportunity to evaluate the performance of brokerage firms with a wider point of view. Comprehensive income statement ends with total comprehensive income item that is calculated by adding paper gains or loses reported in equities to the profit or loss of the period.In this study, the changes between items are tried to be set by means of comparing total comprehensive income items and profit or loss items of the brokerage firms that are the key players in capital markets. The study is made up of four parts. In the first part, main feautures of the brokerage firms are given. In the second part, accounting systems of these firms are studied. In the third part, there are explanations about income and comprehensive income concepts. In the fourth part, an application sample of reporting comprehensive income is given and its outcomes are analyzed.