Çocuk ve suç: Marmara Bölgesi örneği
Children and crime: The case of Marmara Region sample
- Tez No: 328005
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HÜLYA YÜKSEL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyoloji, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Çocuk, Suç, Çocuk Suçluluğu, Göç, İşsizlik, Eğitim, Kentleşme, Aile, Child, Crime, Juvenile Delinquency, Migration, Unemployment, Education, Urbanization, Family
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 148
Özet
Günümüzde yaşanan en büyük sosyal sorunlardan birisi, göç ve kentleşme paralelinde suç oranlarındaki artışın, çocuk suçlular üzerindeki yansımasıdır. Çocuk suçluluğu her geçen gün artarken, hem sosyal yapının bozulmasına, hem de kültür çatışmasına neden olmaktadır. Çocuklar üzerinde aile ve sosyal çevre tarafından sürdürülen toplumsallaştırma işlevi başarılı bir şekilde tamamlanamamakta, göç, plansız kentleşme, gecekondulaşma, medya gibi faktörlerin olumsuz etkileri çocukların suça bulaşmasına neden olmaktadır.Bu tezin amacı, çocuk suçluluğuna yol açan toplumsal nedenleri, ekonomik, siyasal ve sosyolojik boyutlarıyla birlikte Marmara Bölgesi örneğinde ele alarak ortaya koymaya çalışmaktır. Bu amaçla, çocuk suçluluğuna yönelik bilimsel çalışmalar sosyolojik ve psikolojik açıdan ele alınarak teorik çerçeve oluşturulmuştur. Marmara Bölgesi'nin coğrafi konumu, sosyal ve ekonomik özellikleri, çocuk suçluluğuyla ilgili kurumlar yani sahanın genel özellikleri hakkında bilgi toplanmıştır.Suç şüphesi ile Marmara Bölgesi Çocuk Şube Müdürlüklerine getirilen 348 çocukla yapılan ankette; ailenin, göç ve kentleşmenin, işsizliğin ve eğitimin çocukların suça sürüklenmesinde önemli faktörler olduğu ortaya çıkmıştır. Kırdan kente göç edenlere yeterli sosyal ve ekonomik desteklerin sunulmamasından kaynaklanan sorunlar çocukları suça yöneltebilmektedir. Hızlı kentleşmeyle birlikte, işsizlik ve yoksulluk gibi sorunlar sonucunda artan ve çeşitlenen suçlara karşı suç oluştuktan sonra değil suç oluşmadan önce müdahale edilmelidir. Bu anlamda, uzun vadeli programlar ve politikalar geliştirilmeli özellikle kente yeni göç eden insanlar için destek ağları oluşturulmalıdır.
Özet (Çeviri)
One of the biggest social problems of today is the increasing crime rates among children as paralel to migration and urbanization. Increase in juvenile deliquency disturbs the social structure and causes cultural conflict. As a result of migration, unplanned urbanization, slum houses and high unemployment rates socialization of children as good citizens cannot be successfully completed by their parents.The aim of this thesis is the trying to present the social reasons, which cause the juvenile delinquency by discussing on the sample of the Marmara Region with the political and sociological dimensions. For this purpose, the scientific studies about the juvenile delinquency were discussed in terms of sociological and psychological and the theoretical case was created. The informations about the geographical position and social and economical features of the Marmara Region, about the foundation with regard to juvenile delinquency and about the general features were obtained.It was came out in the survey, which was carried out with the 348 children, who were brought to the Marmara Region, Child Department Office with the suspected the crime, that the family, migration, urbanization, unemployment and the education are the important factors for the child criminality. Because of the problems, which were arised from the deficiency of the social and economical supports for the people who were migrated from the rural area to the urban. Against the crimes, which were increased as a result of rapid urbanization, unemployment and poverty must be interfered before the crime arised not later. In this sense, the long term programs and policies should be developed. Especially the supports should be carried out for the new people who were migrated to the urban.