Stratejik yönetimin bir aracı olarak Balanced Scorecard'ın bir üretim işletmesinde EFQM mükemmellik modeliyle uygulanması ve bu iki modelin karşılaştırılması
Strategic management as a tool for Balanced Scorecard in a production company with the EFQM excellence model application and comparison of these two models
- Tez No: 328006
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ORHAN ELMACI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Balanced Scorecard, EFQM M. Modeli, Stratejik Yönetim, Strategic Administration, Balanced Scorecard, EFQM Excellence Model
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 228
Özet
Gelişen teknolojiye bağlı olarak değişen üretim yöntemleri, ürün veya hizmetleri daha işlevsel halde, daha kısa sürelerde gerçekleştirerek, müşteri beklentilerini yükseltmiştir. Gelişimin hızlı yaşandığı günümüzde, işletmelerin yaşamlarını devam ettirebilmeleri ve rekabet avantajını sağlayabilmeleri için, yükselen müşteri beklentilerini en iyi şekilde karşılamaları ve gelecek yönelimli davranmaları gerekmektedir.İşletmelere, gelecek yönelimli davranmalarını sağlayan stratejik yönetiminin konu alındığı bu çalışma da; stratejik yönetim anlayışı dahilinde, performans ölçüm tekniklerinden Balanced Scorecard yöntemi ile kalite geliştirme ölçütü olarak kullanılan EFQM Mükemmellik Modelinin bir arada kullanılabilirliği sınanarak, bu iki model arasındaki benzer ve farklı yanlar tespit edilmeye çalışılmıştır.Orta ölçekli bir üretim işletmesinin, çalışanları ve müşterileri ile anket çalışmaları yapılmış, elde edilen veriler istatistik programı kullanılarak değerlemeye alınmıştır. Uygulama yapılan bu işletme için Balanced Scorecard yöntemi ve EFQM Mükemmellik Modelinin, stratejik yönetim anlayışında bir arada kullanılabilirliği kanıtlanmıştır.Çalışma; üç bölümden oluşmakta, birinci bölümde; stratejik yönetim, Balanced Scorecard ve EFQM MM açıklanmakta, ikinci bölümde; stratejik yönetim sürecinde bu iki modelin birlikte nasıl kullanıldığı tanıtılmakta, üçüncü ve son bölümünde ise Balanced Scorecard sisteminin EFQM Mükemmellik Modeliyle üretim işletmesinde uygulanmasıyla benzer ve farklılıkları anlatılmaktadır.
Özet (Çeviri)
In this paper which mentions about the strategic management that provides to companies behave towards the future, within strategic management perception, one of the performance poker techniques Balanced Scorecard method and EFQM excellence model that is used as quality development criterion by testing them in terms of usability simultaneously, it has been tried to put forward the similar and different sides.A survey has been carried out with the clients and worker's of a middle class production company, these data have been taken into assessmentby using satistic programme. for this company that application carried out, Balanced Scorecard technique and EFQM excellence model's usability together in strategic management perception has been proved.This paper has 3 parts. In the first part, strategic management, Balanced Scorecard and EFQM MM are explained. In the second part during the strategic management, it is introduced how it is used this two model together. In the third and last paragraph it is explained the similarities and differences Balanced Scorecard system's with EFQM excellence model in production company application.