Hareketli grafik tekniği ile TV reklamı hazırlanması (Anadolu Üniversitesi ikinci üniversite reklam filmi uygulaması)
Arranging television advertisement with motion graphic technique (Anadolu University second university advertisement application)
- Tez No: 328010
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. SELMA ŞAHİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Güzel Sanatlar, Reklamcılık, Fine Arts, Advertising
- Anahtar Kelimeler: Hareketli Grafik, reklam, grafik tasarım, video, televizyon reklamı, televizyon, film, animasyon, Motion graphic, advertising, graphic design, video, television commercial, televisio, film, animation
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Grafik Ana Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 110
Özet
Günümüzde reklamın hayatımızdaki yeri oldukça fazladır. Reklamın nerede yayınlanacağı, reklamda verilmek istenen mesaj kadar önemlidir. Hatta reklamın yayınlanacağı mecra, reklamda verilecek mesajın ne olduğuna ve nasıl olması gerektiğine bile etki edebilir. Televizyon reklamlarında hareketli grafik uygulaması, televizyon reklamı yapım tekniklerinden önemi ve popülaritesi gün geçtikçe artan bir tekniktir. Bunda, hareketli grafik uygulaması ile yapılan reklamların prodüksiyon ve canlı çekim reklam filmlerine göre daha kısa zamanda yapılabilmesi, ağır ışık ve kamera sistemlerine gereksinimin az olması ve maliyetleri oldukça düşürebilmesinin etkisi büyüktür fakat belki de en önemli nedenlerinden biri insan zihninde anlatılmak istenen her konuyu ve mesajı, sınırlılıklar olmadan en üst düzeyde yaratıcılık ile normal hayatta görülemeyecek görsel efekt ve animasyonlarla izleyiciye sunabilmesidir.Bu çalışmada, hareketli grafik tasarımın tarihi ve gelişimi, reklamcılık sektöründeki önemi ve reklamcılık sektöründe neden tercih edildiğine değinilmiştir. Hareketli grafik tekniği ile reklam filmi yaparken hangi konulara dikkat edilmesi gerektiği örnekolay çalışması üzerinden anlatılmıştır. Bu çalışma araştırma modellerinden biri olan tarama modelinde örnek olay tarama modeliyle yapılmıştır. Örnek olay tarama modeli ile yapılan araştırmalarda genel taramalara oranla daha ayrıntılı ve gerçeğe yakın bilgiler elde edilir. Bu çalışmadaki örnekolayda hareketli grafik tekniği kullanılarak Anadolu Üniversitesi İkinci Üniversite televizyon reklamı yapılmıştır. Örnekolaydan yola çıkarak yapım aşamasındaki hareketli grafik tekniği ile reklam filmi yapma aşamaları, hangi programların kullanıldığı anlatılmış ve bu tekniği kullanmak isteyenlere kılavuz olması amaçlanmıştır.
Özet (Çeviri)
Commercials occupies an important place in our lives today. The channel where the commercial will be broadcast is as important as the message it intends to transmit. Even, the channel where the commercial will be broadcast, is capable of influencing the message of the commercial and how it should be transmitted. The motion graphic practice on television commercial is a production technique the importance and popularity of which increases day by day. Here, the facts that commercials by motion graphic system are completed in much shorter time than compared to live-action commercial shootings and that the need felt for heavy light and camera systems is little and decreases costs considerably, are influential. But maybe, one of the most important reasons is it?s capability to present any subject and message desired to be created in human mind without any limits, but with the highest level of creativity and through visual effects and animations that are impossible to be witnessed in ordinary life, to the viewers.In this study, the history and development of motion graphic design, it?s significance and reason why it is preferred in the commercial sector are explained. The points, that should be paid attention to when making a commercial film are explained on a case study. This study is made by case study screening model. In researches made by case study screening model, more detailed and real-like informations are obtained, compared to general screenings. In the case in this study, the television commercial of the Second University of Anadolu University is made by using motion graphic technique. Based on the case study, the production stages of creating a commercial by motion graphic technique and the programs that were used are explained and it is aimed to create a guide for those who intend to use this technique.