İlköğretim okulu öğretmenlerinin örgütsel güven düzeyleri ile öğretmen performans yönetimi uygulamaları arasındaki ilişki
The relation between the levels of organizational confidence of primary school teachers with the applications of performance managements to the teachers
  1. Tez No: 328011
  2. Yazar: RAFET İŞLEYEN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. AYNUR BOZKURT BOSTANCI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Performans Yönetimi, Örgütsel Bağlılık, İlköğretim Okulları, Performance Management, Organizational Commitment, Primary Schools
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sakarya Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eğitim Denetimi ve Yönetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 163
Özet
Performans yönetimi kurumların ve bireylerin başarı düzeyini artırmak amacıyla geliştirilen ve uygulanan, çalışanla çalıştıran arasında iletişim kurduran ve bununla olumlu sonuçlar doğurmayı hedefleten sistemdir Performans yönetiminin oluşturacağı işbirliği ve güven ortamı çalışanların kendi aralarındaki ilişkilerine pozitif katkısı olacaktır.Güven; kişilerin birbirlerine karşı olumlu bir beklentiye sahip olması ve bu beklentiye ilişkin psikolojik bir hassasiyet göstermesi olarak ifade edilebilir. Güvenin örgütsel boyutunda ise, yöneticilerin öğretmenlere sağlayacağı güven ortamının oluşması ile öğretmenlerin yönetime ve örgüte güveni yer almaktadır. Örgütsel güven ortamının oluşturulması doğrudan performansa etki edecek ve öğretmenlerin performanslarında da hedeflenen kazanımlara ulaşılmasını sağlayacaktır.Bu araştırmanın amacı, eğitim örgütlerindeki öğretmen ve yönetici algılarına dayalı olarak okullardaki performans yönetimi uygulamaları ile örgütsel güven arasındaki ilişkiyi belirleyerek elde edilen sonuçlara göre öneriler geliştirmektir. Araştırmanın amacı dahilinde evren, İstanbul ili, örneklem olarak Bakırköy, Bayrampaşa ve Küçükçekmece ilçesinde görev yapan 425 öğretmen belirlenmiştir.Araştırma için gerekli olan veriler literatür taraması ve deneklere uygulanan ölçekler yoluyla elde edilmiştir. Veri toplama aracı Resmi Ve Özel İlköğretim Okullarında Öğretmen / Yönetici Performans Yönetimi Ölçeği ve Örgütsel Güven Ölçeği tek bir ölçek formunda birleştirilerek uygulanmıştır.Öğretmenlerin örgütsel güven düzeyleri ile performans yönetimi uygulamalarına yönelik görüşleri arasında anlamlı bir ilişki olup olmadığını belirlemek amacıyla Pearson Momentler Çarpımı Korelâsyonu kullanılmıştır. Öğretmenlerin örgütsel güven düzeyleri ile performans yönetimi uygulamalarına yönelik görüşlerinin cinsiyet, branş, okuldaki öğretmen sayısı açısından anlamlı bir farklılık sergileyip sergilemediğini belirlemek için t testi kullanılmıştır. Öğretmenlerin örgütsel bağlılık düzeyleri ile performans yönetimi uygulamalarına yönelik görüşlerinin kıdem, eğitim durumu değişkenleri açısından anlamlı bir farklılık sergileyip sergilemediğini belirlemek amacıyla ise ANOVA kullanılmıştır. Farkın anlamlı olduğu boyutlarda, anlamlı farkın hangi grup veya gruplardan kaynaklandığını belirlemek için Scheffe testi yapılmıştır.Araştırmanın sonucunda ilköğretim öğretmenlerinin örgütsel güven düzeyleri ile performans yönetimi uygulamalarına yönelik görüşleri arasında anlamlı ilişkiler olduğu görülmektedir. İlköğretim öğretmenlerinin performans yönetimi uygulamalarına yönelik görüşlerinin örgütsel güvenin çalışanlara duyarlılık, yöneticiye güven, yeniliğe açıklık ve iletişim ortamı boyutları ile orta düzeyde pozitif ilişkili olduğu görülmektedir.Mesleki kıdeme göre yapılan analizlerde istatistiksel anlamlı farklılıklar tespit edilmiştir.Bu sonuçlara göre; Mesleki kıdemin, hem örgütsel güven hem de performans yönetimi uygulamaları açısından önemli bir faktör olduğu sonucu ortaya çıkmaktadır. Bu anlamda, ilköğretim okullarda performans yönetimi ve örgütsel güven ile ilgili verilecek kararlar veya uygulamalar bu bakış açısı ile değerlendirilip, sonuçların daha iyi olması sağlanabilir.
Özet (Çeviri)
Performance management is a system that aims to increase the success of institution and individuals and provide an effective communication between the employer and employments. The cooperation and confidence ambiance which performance management makes will effect in a positive way.Confidence can be explained as a positive expectation to each other a psychological sensitivity. But in organizational part of the confidence there is the confidence of teachers to managers by the confidence ambience which manager provide to teachers. Creating the organizational confidence ambience will affect the performance directly and provide teachers to reach their objectivesThe aim of this search is to develop suggestions by determining the relationship between the performance management applications and organizational confidence upon the senses of teachers and managements at organizations of education.For the aim of this research, Istanbul was chosen as the universe and the province and sample consists of 425 teachers who work in Bakirköy, Bayrampasa and Küçükçekmece.The datas which are necessary for the research were got by scanning the literatures and scales that were applicated to the experimental. The vehicle of collecting data was applicated by combining `the scale of teachers and managements at official and private primary schools and ` scale of Organizational confidence .To be able to determine whether there is a meaningful relation between organizational confidence level of teachers and their opinions about the applications of performance managements or not Pearson's product moment correlation was applicated. `T test was used to determine whether teacher's opinions shows a meaningful difference depends on the numbers of teachers at school, branch and sexuality or not.And `ANOVA was used to used to determine the whether the levels of organizational commitment of teachers shows a meaningful difference with applications of performance managements in terms of priority education situation or not. To be able to determine the causes of meaningful, differences and which group or groups result from the `Scheffe test was used. At the result of the research it's seen that there are meaningful relations between organizational confidence levels of primary teachers and their opinions about the applications of performance management. It's seen that the opinions of primary school teachers about the applications of performance management are related in a medium positive way with the amount of trust to the manager, sensitivity of organizational confidence to the employments, being open to new things and communication.In the analyses that were made according to occupational priority, meaningful statistical differences were seen. According to these results; it's seen that occupational priority is an important factor for both organizational confidence and the performance management. By considering this point, better results can be taken while giving decisions about the performance management and organizational confidence.