Takım sporu yapan bireylerde görülen sakatlık türleri ve bu sakatlıkların çeşitli değişkenlere göre incelenmesi (Bursa örneği)
Types of injuries seen in people performing team sports and analysis of these injuries according to different variables (Bursa sample)
- Tez No: 328034
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. CANAN ALBAYRAK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Travma, Sakatlık, Tedavi, Anket, Analiz, Trauma, injury, treatment, survey, analysis
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sakarya Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 78
Özet
Bu araştırma; Voleybol, basketbol, futbol, hentbol branşlarında 16 ? 28 yaş aralığındaki erkek sporcuların sakatlıklarla ilgili bilgi düzeylerini tespit etmek ve branşlar arasındaki farklılıkları ortaya çıkarmak amacıyla yapılmıştır.Araştırma kapsamındaki ankette Bursa il sınırlarında voleybol, basketbol, futbol, hentbol branşlarındaki lisanslı erkek sporcuların karşılaştıkları sakatlıkların ve sakatlıklardan korunma konusundaki bilgi düzeylerinin, bu parametrelerin branşlara göre farklılıkları ortaya konulmuştur. Uygulama, çalışmanın uygulandığı süre içerisinde ulaşılan toplam 250 sporcu üzerinde yapılmıştır. Katılımcıların yaş ortalaması 19,2±2,79 olarak hesaplanmıştır. Araştırmada, verilerin analizi bilgisayarda SPSS 16.0 programı kullanılarak gerçekleştirilmiştir. Sürekli değişkenlerin karşılaştırılmasında T testi ve ANOVA kullanılmıştır. Kategorik veriler ise çapraz tablolar, ki kare testi ve Pearson Korelasyon Testi kullanılarak analiz edilmiştir.Yapılan çalışmada sporcular da kas sakatlıkları, bağ ve menisküs sakatlıkları ve burkulma olayları daha sık görülmektedir. Sakatlıkları en çok göz ardı eden branş basketbolcular, önemseyen ise voleybolcular olmuştur. Çalışmaya katılan sporcuların büyük bir çoğunluğu sakatlanmaya karşı özel bir önlem almaya gerek duymamışlardır. 250 sporcunun %86,4'ü en az 1 kez sakatlanmış ve %62,4'ü futbolun daha riskli olduğunu söylemektedir. Futbol, basketbol ve hentbolda en çok rakibin darbesiyle sakatlanma yaşanmakta, voleybolda ise yetersiz ısınma sakatlığa neden olmaktadır. Ankete katılan sporcuların çoğunluğu sakatlıklar karşısında doktora başvurmayı tercih etmektedir.Araştırmanın bitiminde elde edilen veriler sonucunda, bu alanla ilgili çalışma yapmak isteyen araştırmacıların benzer bir çalışmayı da antrenörler üzerinde uygulamalarının ve çıkan sonuçları da karşılaştırmalarının faydalı olacağı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
This research?s aim is to state the knowledge levels of male sportsmen between 16-28 ages from volleyball, basketball, football and handball about injuries and to determine the differences among branches.In the survey, this is in the scope of research, injuries that licensed male sportsmen between 16-28 ages from volleyball, basketball, football, handball branches inside Bursa province encounter and knowledge levels about avoiding injuries, the differences of these parameters according to branches are stated. The survey is conducted on 250 sportsmen. Participants? average age is computed as 19, 2±2, 79. In the research, analysis of parameters is done by the computer program SPSS 16.0. In the comparison of the continuous variables T Test and ANOVA are used. Categorical data are analyzed by using cross tables, chi-square test and Pearson?s Correlation Test.According to the research, muscle injuries, ligament, meniscus injuries and sprains are frequently seen. Injuries are at least taken into consideration by basketball players and mostly heeded by volleyball players. Majority of the sportsmen that participated the research, do not take specific precautions against injuries. %86, 4 of the 250 sportsmen is injured at least once and %62, 4 of the sportsmen state that football is more risky. For football, basketball and handball branches, injuries are more frequently happen after a blow from a competitor and for volleyball lack of warm up causes injuries.Most of the sportsmen that participated in the survey prefer going to a doctor in case of an injury.At the ending of the research, the results of the parameters point out that, the researchers, those want to study in this field, should conduct a similar survey on trainers and compare the results